VIŠESATNO ZASJEDANJE

Nastavlja se razgovor Hrvata i Bošnjaka o izbornoj reformi, HNS traži ravnopravnost

Dragan Čović kaže kako će prvi dio razgovora biti organiziran bez predstavnika američke i europske administracije

Dragan Čović

 Damir Krajac/CROPIX

Razgovori vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka o izbornoj reformi u BiH nastavit će se sljedećeg tjedna, objavljeno je nakon održanog izvanrednog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH i upozoreno da će Hrvati pokrenuti pitanje preustroja BiH ako se ne prestane s preglasavanjima toga naroda na izborima.

Jednoglasno su nakon četveroipolsatnog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH usvojeni zaključci koji su poticaj za nastavak razgovora o izbornoj reformi, rekao je predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović na konferenciji za novinare.

- Uvjeren sam da će bošnjački kolege razumijeti što smo danas zaključili. Stoga smo do kraja otvorili vrata za razgovore i dogovore - rekao je Čović okružen predsjednicima 13 stranaka čiji su dužnosnici sudjelovali na izvanrednom zasjedanju HNS-a BiH.

Dodao je da je u utorak u 12 sati u Mostaru zakazan nastavak razgovora između hrvatskih i bošnjačkih stranaka o načinu biranja članova Predsjedništva BiH.

Pojasnio je kako će prvi dio razgovora o izbornoj reformi biti organiziran bez predstavnika američke i europske administracije, no da bi se u slučaju napretka između dvije strane u BiH posrednici iz međunarodne zajednice mogli uključiti u nastavku razgovora krajem sljedećeg tjedna.

O tome je Čović telefonski, kaže, razgovarao s potpredsjednikom Europske komisije i visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borellom.

Po Čovićevim riječima početna pozicija za nastavak razgovora hrvatske strane su stajališta iznesena u Neumu kad su predstavnici Venecijanske komisije potvrdili kako nije prijeporna uloga konstitutivnih naroda, legitimnog političkog predstavljanja, postojanje dvije izborne jedinice, ali i suglasnost da se ne mora brisati nacionalni predznak u izbornoj reformi.

U zaključcima usvojenima na izvanrednom zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) ocijenjeno je kako sad ne postoje zakoniti niti ustavni uvjeti za raspisivanje i održavanje izbora.

U slučaju da se izbori ipak raspišu po neustavnom zakonu, HNS BiH poduzeo bi sve raspoložive pravne i političke korake kako bi se suprotstavio nastavku nezakonitih poteza, što Čović nije pojasnio.

On nije do kraja otkrio niti što podrazumijeva posljednji zaključak HNS-a BiH po kojemu bi Hrvati poduzeli "sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH" u slučaju da njihove predstavnike brojniji Bošnjaci posve izbace iz vlasti.

BiH mora provesti presude Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH kako bi otklonila diskriminaciju manjina kako bi se njihovi pripadnici mogli kandidirati za vodeće pozicije u državi te zajamčiti trima konstitutivnim narodima legitimno političko predstavljanje uz prestanak preglasavanja Hrvata i nametanja političkih predstavnika od tri i pol puta brojnijih Bošnjaka kao što je to slučaj s članom BiH Predsjedništva Željkom Komšićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:03