NOVA OŠTRA KRITIKA

NASTAVLJA SE 'UDARANJE' PO KINI Mike Pompeo: 'Njihov doprinos u borbi protiv koronavirusa beznačajan je u odnosu na štetu'

 
Mike Pompeo
 AFP

Američki državni tajnik Mike Pompeo u srijedu je opisao najavu Kine o uplati dvije milijarde dolara za borbu protiv pandemije "beznačajnom" u usporedbi sa stotinama tisuća izgubljenih života i nastalom štetom.

Pompeo je odbacio tvrdnje kineskog predsjednika Xija Jinpinga da je Peking djelovao transparentno nakon izbijanja pandemije u Kini i dodao da je Xi trebao održati konferenciju za medije i dopustiti novinarima postavljanje pitanja.

- Predsjednik Xi rekao je ovaj tjedan da Kina djeluje otvoreno, transparentno i odgovorno. Volio bih da je to tako - rekao je Pompeo na konferenciji za medije i dodao da Kina nastavlja uskraćivati uzorke virusa i pristup objektima te "puno, puno više od toga".

Napetosti između Sjedinjenih Država, najpogođenije zemlje u pandemiji, i Kine porasle su posljednjih tjedana.

Trump je zaprijetio povlačenjem iz Svjetske zdravstvene organizacije zbog njezina odgovora na pandemiju i nazvao je "marionetom Kine", dok je Xi obećao uplatiti organizaciji dvije milijarde dolara.

"Doprinos Kine u borbi protiv pandemije beznačajan je u usporedbi s troškovima koje je nametnula svijetu".

- Ova katastrofa odnijela je 90.000 američkih života, od ožujka je više od 36 milijuna Amerikanaca ostalo bez posla, a u svijetu je umrlo više od 300.000 ljudi. Prema našim procjenama potrebno je 9 milijardi dolara za odgovor svijeta na neuspjehe Komunističke partije Kine - izjavio je Pompeo.

Optužio je Kinu da je zaprijetila Australiji "ekonomskom odmazdom" nakon što je ta zemlja zatražila neovisnu istragu o podrijetlu virusa i rekao da je izvršni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus bio "neuobičajeno blisko povezan s Pekingom puno prije aktualne pandemije" i smatra to "iznimno zabrinjavajućim".

Dodao je da je SAD osigurao oko 10 milijardi dolara za međunarodni odgovor na pandemiju, uključujući istraživanja za razvoj cjepiva i humanitarnu pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:04