ANTIRASIZAM

NASTAVLJAJU PADATI GLAVE Antwerpen uklonio spomenik belgijskog kralja Leopolda II., kolonizatora odgovornog za istrebljenje milijuna Kongoanaca

kip belgijskog kralja Leopolda II. u Antwerpenu
 AFP

Skulptura belgijskog kralja Leopolda II., sporna zbog kolonijalne prošlosti Belgije, uklonjena je u utorak iz Antwerpena i premješta se u muzej, a nakon rušenja spomenika trgovca robljem u Velikoj Britaniji šire se zahtjevi za uklanjanjem kipova kolonizatora.

Odluka o premještanju kipa slijedila je nakon prosvjeda nekoliko tisuća ljudi tijekom vikenda protiv rasizma koji su se proširili iz Sjedinjenih Država nakon smrti afroamerikanca Georgea Floyda, žrtve policijskog nasilja.

Kip Leopolda II. blizu crkve u Ekerenu bio je vandaliziran prošli tjedan kao i druge skulpture s njegovim likom.

Taj potomak njemačke dinastije Saxe-Cobourg bio je belgijski kralj od 1865. do 1909. i upamćen je po kolonizaciji Konga, gdje je u u ime "civilizacijske misije" uspostavio režim koji povjesničari opisuju kao vrlo brutalan, temeljen na eksploataciji lokalnog stanovništva prisilnim radom na proizvodnji kaučuka.

Johan Vermant, glasnogovornik gradonačelnika Antwerpena, rekao je da je kip u svakom slučaju trebao biti uklonjen do 2023. radi obnove, ali s obzirom na to da je "teško vandaliziran prošli tjedan", premještanje u muzej Middelheim dogodit će se ranije.

Osim prosvjeda pod geslom "Crni životi vrijede" u Antwerpenu, Bruxellesu i Liegu prošli vikend, pitanje rasizma i nasilja prema crncima predmet je peticije koja se potpisuje u Belgiji koja je kao i brojne države u Europi te svijetu upozorila da je rasizam žilav i kod njih, a ne samo u SAD-u.

Skupina nazvana "Popravimo povijest" traži povlačenje s javnog prostora u Bruxellesu svih kipova Leopolda II., suverena kojega smatraju odgovornim za "istrebljenje" milijuna Kongoanaca.

Val rušenja kipova kolonizatora

Nakon spektakularnog uklanjanja kipa trgovca robljem u Bristolu, postavlja se pitanje koje će sljedeće kamene ili brončane glave pasti, piše agencija AFP i prenosi da su antirasisti odlučni ukloniti iz javnog prostora simbole kolonijalističke prošlosti.

U nedjelju je spomenik Edwarda Colstona, trgovca robljem s kraja 17. stoljeća koji je financirao izgradnju brojnih ustanova u Bristolu, srušen s podesta i bačen u rijeku.

U utorak navečer, u vrijeme kad je predviđen ukop Georgea Floyda, predviđa se u Oxfordu u Velikoj Britaniji rušenje kipa Cecila Rhodesa, rudarskog magnata, političara kolonizatora koji je bio aktivan u današnjoj Južnoafričkoj Republici u 19. stoljeću.

Prije četiri godine, slični skupovi na poziv skupine "Rhodes must fall" (Rhodes mora pasti) nisu urodili plodom: Oriel College odlučio je očuvati skulpturu pred zgradom fakulteta. Peticija za njezino uklanjanje prikupila je u utorak ujutro 16.000 potpisa.

Otvoreno pismo zamjeniku dekana sveučilišta s potpisom više od 6000 osoba i udruga traži da se učini više kako bi se iskorijenio rasizam iz tog uglednog sveučilišta na kojem su i danas "crni studeni podzastupljeni".

Nacionalna rasprava

Premijer Boris Johnson u videoporuci je rekao da "razumije" mirne prosvjede, ali je osudio one koji krše zakon, napadaju policiju i vandaliziraju javne spomenike.

Rasprava o kolonijalnoj prošlosti Ujedinjene Kraljevine nije nova i predmet je pritiska koji traju, napose zahtjeva Grčke da joj London vrati slavni friz s Partenona u Ateni koji je izložen u Muzeju u Londonu.

Sveučilišta sad propituju i vlastitu prošlost pa je tako lani vrlo ugledno sveučilište Cambridge pokrenulo istragu kako bi utvrdilo je li i samo bilo financirano novcem zarađenim radom crnih robova.

- Vrijeme je za otvorenu raspravu o nasljeđu kolonijalizma u Velikoj Britaniji - napisala je na Twitteru zastupnica laburista Layla Moran.

Kampanje za uklanjanje spomenika kolonijalistima traju i u Walesu te Škotskoj gdje se predviđa rušenje tamošnjih spomenika.

U Londonu blizu zgrade parlamenta meta je bio i kip bivšeg konzervativnog premijera Winstona Churchilla čije su riječi o rasnim pitanjima izazivale kontroverze, pa je natpis "bio je rasist" osvanuo na podestu kipa.

Nešto dalje, uz podest kipa Nelsona Mandele, borca protiv apartheida, okupljaju se prosvjednici u spomen na Georgea Floyda.

Laburistički gradonačelnik Londona Sadiq Khan priopćio je: "Naši spomenici, imena naših ulica i javnih prostora odražavaju prošle epohe (...), tako to više ne može" te je najavio osnutak povjerenstva koje bi trebalo popraviti to pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. veljača 2023 16:29