NERVOZA NA GRANICI

Nastavljaju se pregovori sukobljenih strana, Srbi strahuju da će zbog blokade ostati bez lijekova

 AFP

NOVO 12:00 - Šef tima vlade Srbije za pregovore za Prištinom Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović vratit će se danas na Kosovo gdje bi se trebali nastaviti pregovori sa zapovjednikom KFOR-a Erhardom Bühlerom, javlja Blic.

Pripadnici KFOR-a i EULEX policije postavili su rano jutros kontrolnu točku u selu Jagnjenica na putu Zvečan - Zubin Potok gdje provode detaljnu kontrolu vozila robe i putnika.

Na ovom prometnom pravcu koji je glavna veza za Srbe između ove dvije susjedne općine postavljeno je desetak vozila KFOR-a i EULEX-a, a njihovi pripadnici pregledavaju svako vozilo koje tuda prolazi.

U Lešak, Leposavić i Kosovsku Mitrovicu, zbog zatvaranja administrativnih prijelaza Jarinje i Brnjak, ovog jutra nisu stigli kruh i mlijeko iz Raške. Također, troše se posljednje zalihe mesa i mesnih prerađevina. Građani kupuju preostale količine brašna i kvasca, smanjene su zalihe flaširane vode, ponuda voća i povrća na tržnicama je smanjena.

Strahuje se i od nestanka boca sa kisikom, sanitetskim materijalom i pojedinih lijekova.

______________________

BEOGRAD - Nakon više od 11 sati zasjedanja posvećenog aktualnim događajima na sjeveru Kosova, srpski je parlament u nedjelju u 1 sat ujutro usvojio Deklaraciju o Kosovu.

Prije samog glasanja zastupnicima se obratio i srpski predsjednik Boris Tadić koji ih je još jednom podsjetio da su mir i stabilnost 'prva i osnovna' postavka politike Srbije te da se samo mirom mogu zaštiti Srbi na Kosovu.

- Srbija je zemlja mira, Srbija hoće mir za sve ljude na prostoru jugoistočne Europe, mi hoćemo mir za sve narode, ne samo za Srbe, to je središnja točka naše politike - istaknuo je Tadić te nadodao kako 'samo potporom velikih sila i značajnih čimbenika u međunarodnoj politici Srbija može osigurati i svoj suverenitet na Kosovu i Metohiji'.

Srbi čuvaju barikade...a KFOR prijeti: Zadnji put smo se povukli. Idući put primjenjujemo silu!

Svom se političkom suparniku i vođi oporbe Tomislavu Nikoliću, obratio upozorivši kako je Nikolićeva rečenica 'ako vrhovni zapovjednik kaže da Srbija neće ratovati, kako će zaštititi srpski narod' vrlo opasna.

- Rekli ste gospodine Nikoliću, da bi bilo mnogo primjerenije da sam ja rekao da Srbija ne želi ratovati, a ne rečenicu da Srbija neće ratovati. Na to ja kažem 'Srbija neće ratovati - poručio je Tadić.

Tadić se osvrnuo i na predstavnike međunarodne zajednice u svjetlu nedavnih događaja na Kosovu. Istaknuo je kako je činjenica da su pojedini predstavnici međunarodne zajednice ohrabrivali administraciju u Prištini da poduzme 'nasilne unilateralne akte vezane uz zauzimanje administrativnih prijelaza' vrlo opasan pristup te nosi veliku odgovornost.

- Mi, koji smo doživjeli ratove, bombardiranja, žrtve, mi veoma dobro znamo koliko je opasna takva politička igra - zaključio je Tadić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:36