SIRIJA

NASTAVLJAJU SE ŽESTOKE BORBE U GUTI Režimske snage su u naletu, u manje od mjesec dana poginulo barem 640 ljudi

 REUTERS

Sirijske režimske kopnene snage potpomognute ratnim zrakoplovstvom napreduju u Istočnoj Guti, enklavi koju i dalje kontroliraju pobunjenici, javlja AFP i dodaje kako se u posljednjih 48 sati na terenu vode žestoki sukobi.

Uz pomoć Rusije, režim Bašara al-Asada pokrenuo je 18. veljače zračne udare na spomenutu enklavu u kojoj je poginulo oko 640 ljudi, a prema nevladinim udrugama, radi se o uvodu u kopnenu ofenzivu kako bi se zauzelo to područje u samoj blizini glavnoga grada Damaska.

- Snage privržene Asadu intenzivirale su u posljednjih 48 sati kopnene napade - priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Režimske snage, dodaje SOHR, zauzele su dvije lokacije te dvije vojne baze u kojima su bili smješteni borci pobunjeničke skupine Jaich al-Islam. Na terenu su, uz sirijske režimske snage, prisutni i ruski vojni savjetnici.

Pobunjenička enklava čini trećinu velikog područja Istočne Gute. Ostale dvije trećine su pod kontrolom Asadovih snaga. Njihov cilj je izolirati područja Marj na jugoistoku i Dumu na sjeveru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:36