SLOŽENA OPERACIJA

Nastavljena akcija spašavanja američkog speleologa zarobljenog u spilji u Turskoj

Više od 150 turskih i stranih spasioca, među kojima je i hrvatski tim, danima ga pokušava izbaviti iz treće najdublje spilje u zemlji.

Mark Dickey

 Handout/Afp

Spasioci su se u nedjelju utrkivali s vremenom da spase američkog speleologa koji je ostao zarobljen na više od 1000 metara pod zemljom na jugu Turske, pomaknuvši ga na pola puta do površine.

Mark Dickey (40) bio je na međunarodnoj istraživačkoj ekspediciji u spilji Morca u planinama Taurus provincije Mersin kad je na dubini od 1040 metara doživio gastrointestinalno krvarenje.

Više od 150 turskih i stranih spasioca, među kojima je i hrvatski tim, danima ga pokušava izbaviti iz treće najdublje spilje u zemlji. "Naš zdravstveni tim nastoji Markovo stanje održati što je stabilnije moguće. Od jučer, počeli smo s podizanjem nosila i prijenosom kroz spilju", rekao je novinarima Giuseppe Conti, predsjednik tehničke komisije Europske udruge speleoloških spasioca.

"Moramo biti vrlo oprezni jer ne možemo riskirati pogoršanje Markova stanja. Tako da moramo paziti metar po metar. Trenutno se nosilo nalazi na 500 metara od površine."

Dickeyjeva zaručnica, Jessica Van Ord, koja je bila s njim tijekom ekspedicije, nalazi se u kampu i radi sa spasilačkim timovima.

Cenk Yildiz, provincijski čelnik turske agencije za upravljanje katastrofama AFAD, rekao je da će Dickey biti izbavljen za dva do tri dana "ako se ne suoče s novim problemima."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:04