NEMA MIRA NI ZA BAJRAM

Nastavljeni sukobi u zlatom bogatom Sudanu: Jednoj strani oružje prodaje Egipat, a drugoj Libijci, UAE i - Rusija

Nakon tjedan dana krvavih borbi, trodnevno primirje trebalo je početi jutros, ali su pucnjave i sirene za uzbunu nastavile odzvanjati glavnim gradom
 -/Afp

Nakon tjedan dana krvavih borbi, sudanske paravojne Snage za brzu podršku (RSF) pristale su na 72-satni prekid vatre dok traje Ramazanski bajram. Trodnevno primirje trebalo je početi danas u šest sati ujutro, ali su pucnjave i sirene za uzbunu nastavile odzvanjati glavnim gradom Kartumom i susjednim Kartumom Bahrijem.

"Primirje se poklapa s blagoslovljenim Ramazanskim bajramom... kako bi se otvorili humanitarni koridori za evakuaciju građana i dala im se prilika da pozdrave svoje obitelji", stoji u priopćenju RSF-a.

Danas ujutro, dok je u Kartumu trajala jutarnja molitva, svjedoci su za lokalne medije rekli kako su gradom odjekivale eksplozije, a primijetili su i pojačanu prisutnost vojnika na ulicama, naslućujući da se vojska priprema za nove sukobe. Slično su primijetili i stanovnici u Kartum Bahriju, s druge strane rijeke Nil, gdje je vojska rasporedila velik broj vojnika.

Glavni zapovjednik sudanske vojske, general Abdel Fatah al-Burhani, prije je odbacio mogućnost pregovora s RSF-om.

Borbe između RSF-a i sudanske vojske izbile su prošlu subotu, četiri godine nakon svrgnuća s vlasti islamističkog autokrata Omara al-Bašira.

Najmanje 350 civila je ubijeno, a više od 3000 ih ozlijeđeno je u borbi za vlast koja je izbila između zapovjednika vojske Burhana i čelnika RSF-a, generala Mohameda Hamdana Dagala (poznatiji kao Hemedti). Njih dvojica su 2019. s vlasti svrgnuli Omara al-Bašira i obećali su najviše za dvije godine uspostaviti civilnu vlast. Umjesto toga, Burhan i Hemedti su se sukobili jer RSF nije integriran u regularnu vojsku, što se trebalo dogoditi prema međunarodno podržanom planu tranzicije.

image
-/Afp

Konflikt je prekinuo sve nade u uspostavu demokratske vlasti u Sudanu, riskira uvlačenje u sukob susjedne zemlje i mogao bi utjecati na prisutnost Rusije i SAD-a u regiji.

Procjenjuje se da je 10.000 do 20.000 ljudi pobjeglo iz sudanske regije Dafur u susjedni Čad, prema podacima UNHCR-a. Čak 70 posto bolnica u regiji ne radi, a stručnjaci upozoravaju na rizik uništenja cijelog sudanskog zdravstvenog sustava. Mnoge trgovine s hranom su opljačkane, a milijuni Sudanaca žive bez struje i vode. SAD, Njemačka i Japan bili su prisiljeni odgoditi planove za evakuaciju svojih građana iz zemlje. Diplomat EU u Sudanu, Belgijanac Wim Fransen, ozlijeđen je u pucnjavi u Kartumu.

Sudan je treća najveća zemlja u Africi, koja se nalazi u nestabilnoj i geopolitički vitalnoj regiji. Što god da se vojno ili politički dogodi u Kartumu, velika je vjerojatnost da će ostaviti posljedice na susjedne zemlje, ali i šire.

image
Ebrahim Hamid/Afp

Otkako su izveli zajednički državni udar, Burhan i Hemedti uspostavili su savezništva sa zemljama koje žude za ogromnim rezervama zlata u Sudanu i strateškom pristupu Crvenom moru.

Hemedti se udružio s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskom Arabijom, ali i s Rusijom. Američko ministarstvo financija optužilo je šefa Wagnera, Jevgenija Prigožina, za iskorištavanje prirodnih resursa Sudana za osobnu korist. Wagnerovi plaćenici navodno upravljaju rudnicima zlata u Sudanu.

Kremlj već godinama nastoji uspostaviti vojnu bazu u luci Port Sudan na obali Crvenog mora. Moskva je sve bliže postizanju dogovora o uspostavi baze sa Sudanom.

RSF također ima podršku Libije. Feldmaršal Kalifa Haftar, zapovjednik Libijske nacionalne armije, poslao je najmanje jedan zrakoplov vojnih zaliha RSF-u.

S druge strane, Burhana podržava Egipat, koji je poslao ratne zrakoplove i pilote sudanskoj vojsci, izvijestio je nedavno Wall Street Journal.

image
Ebrahim Hamid/Afp

Sudan graniči s ukupno sedam zemalja, a svaka ima sigurnosne izazove koji su isprepleteni s politikom Sudana.

Problemi u sudanskoj regiji Darfur prelijevaju se u susjedni Čad, i obrnuto. Oružje i borci iz Čada i iz ratom razorene Srednjoafričke Republike često slobodno prolaze kroz granice ove regije, a isto se događa i na sjeverozapadu, gdje Sudan graniči s Libijom.

Na jugu, Sudan graniči s relativno novom nacijom, Južnim Sudanom, koji se službeno odvojio od svog sjevernog susjeda 2011. nakon jednog od najdužih i najkrvavijih građanskih ratova u Africi. I ta granica je nestabilna.

Nakon proglašenje neovisnosti Južnog Sudana, Sudan je ostao bez većine naftnih polja u regiji, što ga je učinilo siromašnijim i podložnijim krizi u Kartumu, dok se suparničke vojne frakcije sada bore za kontrolu nad sve manjim ekonomskim resursima, poput zlata i poljoprivrede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 21:37