JAČANJE PRISUTNOSTI

NATO bi u baltičke države i Poljsku mogao poslati još vojnika u slučaju da ruske trupe ostanu u Bjelorusiji

U sjevernom susjedu Ukrajine, Rusija zbog zajedničkih vojnih vježbi ovaj mjesec ima 30.000 vojnika

Satelitski snimci koji pokazuju gomilanje ruske vojske u Bjelorusiji

 AFP

NATO razmatra mogućnost pojačane vojne prisutnosti u baltičkim državama i u Poljskoj u slučaju da Rusija zadrži svoje vojnike u Bjelorusiji nakon planirane vojne vježbe, izjavio je u ponedjeljak čelnik vojnog povjerenstva saveza.

U Bjelorusiji, sjevernom susjedu Ukrajine, Rusija zbog zajedničkih vojnih vježbi ovaj mjesec ima 30.000 vojnika, pa je ukupan broj ruskih vojnika na ukrajinskim granicama trenutačno veći od 100.000.

Sjedinjene Države su prošli tjedan u Rumunjsku i Poljsku poslale 3000 vojnika, a Njemačka je objavila da razmatra mogućnost pojačanja aktualnih vojnih snaga u Litvi.

Moguća su i daljnja raspoređivanja vojnih snaga NATO-ovih saveznika, rekao je Rob Bauer, nizozemski admiral na čelu najvišega strateškog tijela NATO-a.

"Razmatramo gdje kontinuirano imamo trupe u različitim nacijama - raspravljamo o tomu, što rezultira aktualnim potezima. Možda će biti nekih promjena u budućnosti, a one će biti posljedica ovakvog razvoja događaja", rekao je Bauer na konferenciji za novinare u Vilniusu. "Sve uvelike, naravno, ovisi o tomu hoće li ruske trupe, koje su sada u Bjelorusiji, ondje i ostati", dodao je.

Moskva je rekla da ne planira invaziju na Ukrajinu, no mogla bi poduzeti neku vojnu akciju ako se ne ispune njezini sigurnosni zahtjevi.

"Obratite li pozornost na gomilanje vojnih snaga, Rusija bi zapravo mogla imati dovoljno vojnika za ozbiljnu invaziju do kraja ovog mjeseca, no ne znamo imaju li stvarnu namjeru to i ostvariti", rekao je Bauer.

U sklopu najnovijeg raspoređivanja vojnih snaga na bjeloruskoj granici vidimo i podizanje poljskih bolnica, kao i ostalih pomoćnih objekata potrebnih za potporu u slučaju vojnog napada, rekao je Bauer.

"Ako stvarno razmišljate o invaziji, zapravo vam je potrebno i više od vojnih snaga. A vidimo sve više upravo takvih stvari duž granica s Ukrajinom i na granici između Bjelorusije i Ukrajine, što je samo po sebi vrlo zabrinjavajuće", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:11