KRIZA OKO UKRAJINE

NATO i Francuska pozvali Rusiju da se vrati diplomaciji: ‘Morate smiriti stanje‘

Tvrde da Rusija mora poštivati ​​suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Jean-Yves Le Drian, Florence Parly i Jens Stoltenberg

 Florent Bardos-pool/Sipa Press/Profimedia

Kriza u Ukrajini može biti riješena samo diplomatskim putem i Rusija mora učiniti sve što može da smanji napetosti, rekli su u petak dužnosnici NATO-a i Francuske upozorivši na ozbiljne posljedice ako Moskva počne vojnu intervenciju u Ukrajini.

Rusija je nagomilala snage na granici s Ukrajinom, gdje su se pobunjenici koje podržava Kremlj borili protiv kijevske vlade izazivajući strah da se možda priprema za invaziju.

image

Jean-Yves Le Drian, Florence Parly i Jens Stoltenberg

Florent Bardos/Pool/Bestimage/Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin zanijekao je da namjerava napasti Ukrajinu, ali se narogušio na širenje NATO-a na istok i raspoređivanje vojne opreme blizu granice.

"Rusija mora smiriti stanje, poštivati ​​suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine (i) vratiti se diplomaciji. Kriza zahtijeva političko i diplomatsko rješenje", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Parizu.

Govoreći zajedno s francuskim ministrom vanjskih poslova Jean-Yvesom Le Drianom i ministricom obrane Florence Parly, rekao je kako savez ostaje pri svom stajalištu te podupire nastojanje Ukrajine da se pridruži NATO-u.

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je obećao srednjoeuropskim članicama NATO-a veću vojnu potporu kako raste zabrinutost zbog gomilanja ruskih snaga na granici s Ukrajinom, rekla je litavska predsjednička savjetnica Asta Skaisgiryte.

image

Jean-Yves Le Drian, Florence Parly i Jens Stoltenberg

Florent Bardos/Pool/Bestimage/Profimedia

Biden je također uvjeravao saveznike da Washington neće postići dogovor s Rusijom o regiji iza njihovih leđa, rekla je Skaisgiryte novinarima.

"Svaki napad na integritet Ukrajine imao bi ogromne strateške posljedice", rekao je Le Drian na konferenciji za novinare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 20:59