POMOĆ S VISINE

NATO ostaje u Afganistanu još pet godina

Snage afganistanske vlade tjedno gube približno stotinu vojnika u ratu s talibanima, i biti će potrebno još pet godina da se od njih stvori oružana sila sposobna za samostalno ratovanje, procjenio je američki general Joseph Dunford, zapovjednik NATO-vih snaga u Afganistanu

Zbog nesposobne afganistanske vojske i policije, koji gubi bitku protiv talibana, sve je izglednije kako će dio vojnika iz NATO saveza ostati u Afganistanu još pet godina. Slabo organizirane i taktički nespremne, snage afganistanske vlade tjedno gube približno stotinu vojnika u ratu s talibanima, i biti će potrebno još pet godina da se od njih stvori oružana sila sposobna za samostalno ratovanje, procjenio je američki general Joseph Dunford, zapovjednik NATO-vih snaga u Afganistanu.

Američki predsjednik Barack Obama, nedavno je najavio povlačenje stranih vojnika iz Afganistana tijekom 2014., međutim, general Dunford je upozorio kako sumnja da afganistanske snage mogu parirati talibanima. Od ožujka su ubijena 1.792 afganistanska vojnika i policajca, što je dvostruko više nego u istom razdoblju 2012. godine.

Unatoč odluci o povlačenju američkih i NATO-vojnika, kako bi se spriječio kolaps režima predsjednika Hamida Karzaia, zapadni saveznici će idućih tri do pet godina, sudjelovati u napadima iz zraka na talibane, u nadi da će do tada, afganistanska vojska postati sposobna za samostalno ratovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:42