NATO SUMMIT

NATO planira Rusiji zadati ozbiljan udarac: ‘Rade uz pomoć ove tri države‘; Poljski general: ‘Moramo se pripremiti za rat!‘

U Washingtonu se održava drugi dan NATO-ovog trodnevnog summita

Antony Blinken 

 Kevin Dietsch/Getty Images Via Afp

NOVO 20:04 Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je obećanje članica NATO-a da će razviti planove za jačanje domaće obrambene proizvodnje. Rekao je da je taj korak potreban kako bi se izbjeglo zaostajanje za Rusijom.

"Ovo novo obećanje šalje jasnu poruku svijetu da je svaka članica NATO-a predana odraditi svoj dio kako bi savez ostao jak", rekao je Biden u svojem kratkom uvodnom govoru. "Mi možemo i hoćemo braniti svaki pedalj teritorija NATO-a, i to ćemo učiniti zajedno.", kazao je.

Predsjednik Biden je također započeo svoje obraćanje rekavši da je Rusija "na ratnoj nozi u pogledu obrambene proizvodnje".

“Oni značajno pojačavaju svoju proizvodnju oružja, streljiva i vozila, a to rade uz pomoć Kine, Sjeverne Koreje i Irana”, rekao je.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

- Dodatni sustavi Patriot, situacija na bojišnici i provedba rezultata mirovnog samita bile su glavne teme našeg sastanka, kazao je ukrajinski predsjednik.

- Razgovarali smo o strategijama suprotstavljanja ruskim navođenim nosačima bombi i izviđačkim bespilotnim letjelicama, dodao je Zelenski.


Nizozemski premijer Dick Schoof kazao je kako je ‘ponovno uvjerio‘ Zelenskog u kontinuiranu podršku Nizozemske Ukrajini i dodao da je Nizozemska spremna pružiti ‘što god je potrebno i koliko god dugo je potrebno‘.

- Nakon našeg telefonskog razgovora prošlog tjedna i posjeta naših ministara Ukrajini bilo je dobro uživo upoznati ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na ovom samitu NATO-a. Ponovno sam ga uvjerio u kontinuiranu podršku Nizozemske Ukrajini: ‘Što god je potrebno, koliko god dugo je potrebno, napisao je Dick Schoof na društvenoj platformi X.

- Na primjer, Nizozemska radi sa SAD-om, Njemačkom, Italijom i Rumunjskom na jačanju protuzračne obrane Ukrajine, napisao je Schoof.


Prva pošiljka zrakoplova F-16 već je na putu prema Ukrajini iz Danske i Nizozemske i zrakoplovi će ovo ljeto letjeti ukrajinskim nebom, rekao je u srijedu američki državni tajnik Antony Blinken.

Govoreći na događaju na margini samita NATO-a u Washingtonu, Blinken je rekao da će idućih dana biti predstavljen snažan paket pomoći za Ukrajinu koji će izgraditi jasan i snažan most prema članstvu u NATO-u.

"Zadovoljstvo mi je što također mogu objaviti da se u trenutku dok ovo govorimo odvija transfer F-16 zrakoplova iz Danske i Nizozemske", rekao je.

"I ti će zrakoplovi ... ovog ljeta letjeti ukrajinskim nebom kako bi osigurali da se Ukrajina može nastaviti učinkovito braniti od ruske agresije."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je prošli tjedan da tijekom ljeta želi udvostručiti kapacitete ukrajinske protuzračne obrane i da treba još najmanje sedam sustava za protuzračnu obranu Patriot.

Države članice NATO-a najavile su da će Ukrajini poslati još pet dodatnih sustava Patriot i druge sustave za protuzračnu obranu. Na ovom samitu u Washingtonu, na kojem se obilježava 75. godina Saveza, očekuje se da će obećati još pomoći.

U zajedničkom priopćenju čelnika SAD-a, Danske i Nizozemske navodi se da su danska i nizozemska vlada u procesu doniranja zrakoplova F-16 Ukrajini, s potporom SAD-a.

"Zahvalni smo Belgiji i Norveškoj što su obećale dodatne zrakoplove i drugim članicama Koalicije za zračne snage na njihovoj potpori", navodi se u priopćenju.

Poljski general: Moramo se pripremiti za rat

Poljska mora pripremiti svoje vojnike za "sukob velikih razmjera", rekao je načelnik stožera oružanih snaga.

General Wieslaw Kukula rekao je kako zemlja mora pronaći ravnotežu između vojne obuke i sigurnosti granica.

Broj vojnika na istočnoj granici zemlje povećat će se sa 6.000 na 8.000 do kolovoza, rekao je.

"Danas moramo pripremiti naše snage za sukob punog opsega, a ne za sukob asimetričnog tipa", rekao je general Kukula.

Poljska je u svibnju objavila detalje o "Istočnom štitu", programu vrijednom 2,5 milijardi dolara za jačanje obrane duž granice s Bjelorusijom i Rusijom.

NATO će kritizirati Kinu zbog podrške Rusiji

NATO saveznici najavit će podršku Ukrajini na njezinom „nepovratnom putu” prema integraciji u savez, te će pozvati Kinu da prestane podržavati rusku ofenzivu na zapadnu susjedu, stoji u nacrtu zajedničke izjave koju je Reuters vidio u srijedu.

Kina je postala ključna podrška Rusiji u vođenju rata protiv Ukrajine, a Peking nastavlja predstavljati izazov za Europu i svjetsku sigurnost, stoji u nacrtu teksta nastalom na skupu NATO-a u Washingtonu.

Članice NATO-a namjeravaju Ukrajini osigurati najmanje 40 milijardi eura unutar iduće godine te uspostaviti mehanizam koordinacije vojne pomoći i obuke Ukrajine, piše u dokumentu.

Saveznici će obećati potporu Ukrajini na njenom putu ka punoj euroatlantskoj integraciji, uključujući članstvo u NATO-u. Poziv za pridruživanje savezu bit će upućen Kijevu kada se saveznici slože i ispune uvjeti, stoji u nacrtu.

U nacrtu se raspravlja i o važnosti indopacifičkog područja za NATO jer tamošnji događaji izravno utječu na euroatlantsku sigurnost. Savez pozdravlja jačanje suradnje s azijskim partnerima u pomoći Ukrajini.

NATO je zabrinut i zbog razvoja kineskih svemirskih kapaciteta i aktivnosti, pa je pozvao Peking na dijalog o smanjivanju strateških rizika.

NATO je voljan zadržati kanale komunikacije s Moskvom kako bi ublažili rizik i spriječili eskalaciju, stoji u nacrtu dokumenta.

Članice saveza sastaju se od utorka do četvrtka u Washingtonu kako bi obilježile 75. godišnjicu NATO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. srpanj 2024 17:48