UPOZORENJE IZ BRUXELLESA

NATO Rusiji: ‘Prihvatite diplomatski put jer ćete platiti visoku cijenu agresije na Ukrajinu‘

Ministri obrane 30 savezničkih država usvojili su prvog dana dvodnevnog sastanka u Bruxellesu pisanu izjavu o stanju u Ukrajini i oko nje

Sastanak članica NATO-a u Bruxellesu

 Kenzo Tribouillard/AFP

Članice NATO-a pozvale su u srijedu Rusiju da prihvati diplomatski put i povuče svoje snage ih s ukrajinskih granica te upozorile da bi agresija na Ukrajinu imala za nju teške posljedice.

Ministri obrane 30 savezničkih država usvojili su prvog dana dvodnevnog sastanka u Bruxellesu pisanu izjavu o stanju u Ukrajini i oko nje.

“Duboko smo zabrinuti zbog ničim izazvanog snažnog jačanja ruskih vojnih snaga u Ukrajini i oko nje, kao i u Bjelorusiji. Pozivamo Rusiju, najsnažnijim mogućim riječima, da odmah preokrene proces jačanja svojih snaga i da ih povuče iz Ukrajine, u skladu sa svojim međunarodnim obvezama”, kaže se u izjavi.

NATO ističe da ostaje vjeran svojem dvotračnom pristupu: s jedne strane jačanje odvraćanja i obrane, a s druge otvorenost za dijalog.

Dodaje se kako ruski potezi predstavljaju ozbiljnu prijetnju za euro-atlantsku sigurnost.

“Slijedom toga i kako bi osigurali obranu svih saveznika, raspoređujemo dodatne kopnene snage u istočni dio Saveza, kao i dodatna pomorska i zračna sredstva, kao što su najavili saveznici. Povećali smo pripravnost naših snaga. Naše mjere jesu i i ostaju preventivne, razmjerne i ne vode k eskalaciji. Spremni smo dodatno dodatno ojačati naš obrambene i odvraćajućuće sposobnost kako bismo mogli odgovoriti na sve nepredviđene situacije”, stoji u izjavi NATO-a.

Saveznici naglašavaju neupitnu privrženost članku 5 osnivačkog dokumenta, koji predviđa kolektivnu obranu, što znači da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve.

U izjavi su podržali teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama i pravo svake zemlje da sama bira svoj put i sigurnosne aranžmane.

“Kao što je i ranije rečeno, svaka nova agresija Rusije prema Ukrajini imat će teške posljedice i visoku cijenu”, kažu saveznici i dodaju da su istodobno spremni nastaviti s diplomatskim naporima i dijalogom.

NATO je Rusiji iznio važne prijedloge za jačanje sigurnosti svih zemalja u euroatlantskom području i još uvijek čeka odgovor na njih, kaže se u izjavi u kojoj se Moskva poziva na nastavak dijaloga u okviru Vijeća NATO-Rusija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:38