DAN POSLIJE SUKOBA

NATO šalje još 700 vojnika na Kosovo, zlokobna najava iz Kremlja: ‘Cijeloj regiji prijeti eksplozija‘

U međuvremenu, srpski prosvjednici su u utorak u mjestu Leposaviću razbili dva automobila albanskih novinara

NATO trupe na Kosovu

 Armend Nimani/Afp

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osudio je u utorak "neprihvatljive" napade koje su počinili srpski prosvjednici na mirovne snage NATO saveza na Kosovu, pozvavši Prištinu i Beograd da djeluju na "deeskalaciji" te je najavio slanje dodatnih 700 vojnika na Kosovo.

"Snažno osuđujemo ove ničim izazvane napade na naše snage na sjevernom Kosovu" u kojima je ozlijeđeno oko 30 vojnika KFOR-a, rekao je Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji u Oslu, dan nakon što je u sukobima ozlijeđeno 30 NATO vojnika i 52 prosvjednika.

"Nasilje unazađuje Kosovo i cijelu regiju" i ugrožava težnje balkanskih zemalja da se približe NATO-u, upozorio je.

Čelnik zapadnog saveza istaknuo je da "Priština i Beograd moraju poduzeti konkretne korake na deeskalaciji situacije: suzdržati se od svakog novog neodgovornog ponašanja i uključiti se u dijalog koji omogućuje EU, što je jedini put do trajnog mira".

"Odlučili smo poslati dodatnih 700 vojnika iz Operativnih rezervnih snaga za zapadni Balkan i jedan dodatni bataljun rezervnih snaga staviti u stanje pripravnosti, tako da i oni mogu biti poslani ako bude potrebno", rekao je Stoltenberg najavljujući slanje dodatnih snaga.

Nemiri na Kosovu izbili su kada su albanski gradonačelnici ušli u općine na sjevernom, većinski srpskom dijelu države, što su u petak kritizirali SAD i zapadni saveznici. Srbi su bojkotirali te izbore održane u travnju.

Grad Zvečan bio je u ponedjeljak poprište sukoba u kojima je među međunarodnim vojnicima, posebice talijanskim i mađarskim, ozlijeđeno tridesetak, a među prosvjednicima pedesetak.

U međuvremenu, srpski prosvjednici su u utorak u mjestu Leposaviću razbili dva automobila albanskih novinara.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u utorak je od veleposlanika zapadnih zemalja zatražio da "urazume" kosovskog premijera Albina Kurtija, kojeg smatra odgovornim za najnovije incidente, priopćio je njegov ured.

Vučić se također sastao i s veleposlanicima Kine i Rusije u Beogradu. Prema priopćenju iz Vučićeva ureda, Kina je istaknula zabrinutost zbog incidenta i podupire napore Srbije "u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i protivi se jednostranim akcijama Prištine".

Poslije sastanka s veleposlanikom Rusije, priopćeno je da Moskva ima "najozbiljniji pristup" u praćenju razvoja situacije i drži da "razvoj događaja može izazvati ozbiljnu krizu, čak eksploziju u cijeloj regiji".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:25