DEESKALACIJA SUKOBA S TALIBANIMA

NATO SPREMAN NA POSTUPNO POVLAČENJE VOJNIKA IZ AFGANISTANA 'To može otvoriti put za pregovore o održivom miru'

 Aris Oikonomou / AFP

NATO ne odlazi iz Afganistana, ali će postupno smanjiti broj vojnika ako talibani pokažu volju za postizanjem mira, rekao je u subotu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

U Afganistanu je trenutno 60 tisuća vojnika NATO-a, uključujući i 110 hrvatskih. SAD i talibani u četvrtak su se dogovorili o deeskalaciji sukoba, otvarajući put za postupno povlačenje američkih vojnika.

Govoreći na konferenciji o sigurnosti u Münchenu, Stoltenberg je rekao da NATO ne odlazi iz Afganistana, ali je spreman prilagoditi broj vojnika ako talibani demonstriraju volju za kompromis.

"To može otvoriti put za pregovore o održivom miru i osigurati da zemlja ne bude utočište za teroriste", istaknuo je Stoltenberg.

Sjedinjene Države postigle su u petak dogovor o smanjenju nasilja s talibanima, odnosno sedmodnevno razdoblje deeskalacije koje tek treba početi.

O tome su američki državni tajnik Mike Pompeo i ministar obrane Mark Esper u Münchenu razgovarali s afganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem.

"Još nemamo sporazum, ali smo blizu. Cilj nije ostati što duže u Afganistanu, nego poslati poruku talibanima da nikada neće pobijediti na bojištu i da moraju sjesti za pregovarački stol", rekao je Stoltenberg.

S Pompeom je u petak na marginama konferencije razgovarao i šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman koji je novinarima kasnije rekao da će se eventualno povlačenje hrvatskih vojnika iz Afganistana koordinirati sa SAD-om.

"To je stvar ministarstava obrane dviju država, ali smo potvrdili da djelujemo koordinirano. Hrvatska brani svoje interese kroz članstvo u NATO-u i UN-u", istaknuo je.

I premijer Andrej Plenković izjavio je u petak u Čakovcu kako odluka o povlačenju hrvatskih vojnika može biti samo rezultat dogovora, unutar Hrvatske te na međunarodnom planu.

"Mi smo članica NATO-a, članica Unije, sudjelujemo u ključnim sigurnosnim aktivnostima na globalnoj razini i sve takve odluke dogovarat će se, ne samo unutar Hrvatske“, rekao je Plenković i dodao da će se u obzir uzeti i što kažu ostali partneri.

Stoltenberg: Zapad nije skrenuo s puta

Obraćajući se saveznicima u Münchenu, Stoltenberg je rekao da Zapad nije skrenuo s puta i da zapadne vrijednosti nisu izgubile na snazi u svijetu u kojem se ljudi "od Hong Konga do Teherana bore za slobodu".

"NATO je najbolje oličenje Zapada. Europa i Sjeverna Amerika moraju ostati zajedno i obraniti naš način života u vojno i tehnološki sve kompetitivnijem svijetu", istaknuo je glavni tajnik.

Kao primjer uspješnosti Saveza naveo je to da Islamska država više ne kontrolira nijedan dio Sirije i da su od represije militanata oslobođeni milijuni ljudi.

Za "sve samouvjereniju" Rusiju je rekao da se želi vratiti u vrijeme podjele utjecaja i utjecati na zapadne demokracije. U pogledu Kine, uskoro najveće ekonomije svijeta i zemlje s drugim najvećom vojnim proračunom, kaže da zapadne zemlje ne bi smjele žrtvovati dugoročnu stabilnost za kratkoročnu gospodarsku korist.

"Ne smijemo se međusobno natjecati. Europa i Sjeverna Amerika dvije su strane iste medalje, predstavljamo polovinu svjetske ekonomske i vojne moći. Kad smo zajedno možemo se natjecati s bilo kime", istaknuo je glavni tajnik NATO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:07