AFGANISTAN

NATO u napadu ubio četiri žene i jedno dijete

General Petreaus izjavio je da je trenutačna akcija početak velike ofenzive od 12 od 18 mjeseci
 AP

KABUL - Vojnici NATO-a u Afganistanu pogreškom su u nedjelju ubili 27 civila, među njima četiri žene i jedno dijete, za vrijeme napada na konvoj u središnjem dijelu zemlje. Broj civilnih žrtava u Afganistanu prošlog se tjedna tako popeo na 60, a riječ je, navodi se, o trećem velikom napadu NATO-a na civile od početka savezničke ofenzive na talibane u toj zemlji.

Tri minibusa

U zabačenom dijelu provincije Oruzgan zračne snage NATO-a napale su tri minibusa koja su se kretala između Kandahara i Daikundija misleći da su u njima militanti. Napad, ističu saveznici, nema veze s velikom ofenzivom protiv talibana u Mardžahu u pokrajini Helmand na jugu zemlje.

Afganistanska vlada napad je okarakterizirala kao “nepravedan”, dok je američki zapovjednik Stanley McChrystal, šef NATO-ovih snaga u zemlji, izrazio “duboku žalost” i ispričao se. NATO, podsjetimo, već dulje vrijeme kritiziraju zbog lošeg obavještajnog rada .

Tek početak ofenzive

U međuvremenu američki general David Petraeus, zapovjednik američkin snaga na Bliskom istoku, izjavio je na američkoj televiziji NBC da je ofenziva u Mardžahu samo uvertira u operaciju izbacivanja talibana koja bi, pak, mogla trajati od 12 do 18 mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 01:48