AGRESIVNI POTEZI

NATO upozorava Rusiju zbog akcija na ukrajinskoj granici: ‘Sve pomno pratimo‘

Stanje je napeto od kad je 2014. Rusija pripojila ukrajinski poluotok Krim. Ukrajina je od tad u sukobu s proruskim separatistima
 Ilustracija/Aleksey Filippov/AFP

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u ponedjeljak Rusiju da ne poduzima nove "agresivne akcije" na granici s Ukrajinom gdje su posljednjih tjedana primijećena "velika i neuobičajena" kretanja ruskih postrojbi.

"Svaka daljnja provokacija ili agresivna akcije Rusije bila bi jako zabrinjavajuća. Pozivamo Rusiju da bude transparentna u pogledu svojih vojnih aktivnosti", izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Bruxellesu održanoj s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom.

Sjedinjene Države, Europska unija i Francuska posljednjih dana već su izrazile zabrinutost zbog kretanja ruskih postrojbi na ukrajinskoj granici. I Njemačka je u ponedjeljak pozvala Moskvu na "suzdržanost".

"Moramo spriječiti vojnu eskalaciju", rekao je u Berlinu glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova i pozvao Rusiju da "dokaže suzdržanost i vrati se za pregovarački stol".

Stanje u toj regiji jako je napeto od kad je 2014. Rusija pripojila ukrajinski poluotok Krim. Sedam godina Ukrajina je u sukobu s proruskim separatistima na istoku svog teritorija.

"Ono što sad gledamo duž granice nije samo vojno pojačanje, jer je Rusija u proljeće dovela armadu na našu granicu i od tad je nije povukla", rekao je u ponedjeljak Dmitro Kuleba.

"Sad vidimo pogoršanje situacije u kojoj Rusija pokazuje da može brzo aktivirati postrojbe i opremu i da su na stolu ruskih čelnika sve opcije uključene", dodao je Kuleba u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

"Atlantski savez pomno prati situaciju", istaknuo je Stoltenberg i ponovio da saveznici aneksiju Krima smatraju "nelegalnom". Sve zemlje članice NATO-a "jednoglasno osuđuju ponašanje Rusije", istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2022 22:56