SUĐENJE U MOSKVI

Navaljni dobio 9 godina zatvora zbog prijevare: Kaznu će služiti u zatvoru s maksimalnom sigurnošću

Istražitelji su optužili Navaljnog da je za osobnu upotrebu ukrao nekoliko milijuna dolara vrijednih donacija

Ruski opozicijski vođa Aleksej Navaljni pred sudom

 -AFP

Aleksej Navaljni, ustrajni kritičar Kremlja, osuđen je u utorak na devet godina zatvora zbog prevare i najnovija presuda protiv najpoznatijeg protivnika predsjednika Vladimira Putina udaljit će Navaljnog iz aktivne politike dugi niz godina.

Navaljni, također proglašen krivim za nepoštivanje suda, već služi kaznu od dvije i pol godine u zatvoru istočno od Moskve zbog kršenja odrebi uvjetne kazne za koje taj žestoki kritičar Kremlja tvrdi da su izmišljene kako bi se osujetile njegove političke ambicije.

image
-AFP
image
-AFP

Sud je Navaljnog i novčano kaznio s 1,2 milijuna rubalja (11.535 američkih dolara).

U posljednjem sudskom postupku se izjasnio da nije kriv i cijeli slučaj proglasio politički motiviranim.

Ranije danas, vidno mršavi, ispijeni Navaljni stajao je pokraj svojih odvjetnika u sobi punoj pravosudnih policajaca dok je sudac čitao optužbe na njegov račun i proglasio ga krivim za prevaru velikih razmjera i nepoštivanje suda.

Pognutog pogleda, taj 45-godišnjak je mirno prelistavao sudske dokumente, ostavljajući dojam nezainteresiranosti za točke optužnice koje mu se stavljaju na teret.

image
-AFP
image

Novinari prate suđenje putem video veze

-AFP

Tužitelji su tražili kaznu od 13 godina u kaznenoj koloniji maksimalne sigurnosti.

Nakon posljednjeg sudskog ročišta 15. ožujka, Navaljni je na Instagramu napisao: "Ako je zatvorska kazna cijena koju moram platiti za svoje ljudsko prav da kažem stvari koje se moraju izreći (...) neka traže i 113 godina zatvora. Neću se odreći svojih riječi ili djela".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 14:21