‘STRANI AGENTI‘

Navaljni je u zatvoru, ali Putinu to nije dosta: Sada sprema novu ‘zamku‘ za njegove pristaše

Svi koji su bili članovi ili donatori organizacija koje su proglašene ekstremističkima neće se smjeti kandidirati na izborima u Rusiji
Aleksej Navaljni
 -/Sputnik/Profimedia

Klubovi svih četiriju stranaka iz sadašnjeg saziva ruske Dume - vladajuće Ujedinjene Rusije te "oporbenih" Komunističke partije, Liberalnih demokrata VladimIra Žirinovskog te Pravedne Rusije - predložili su dva zakona koji ograničavaju politički rad ruskim građanima.

Naime, prema prvom prijedlogu, svi oni koji su bili članovi ili donatori organizacija koje su proglašene ekstremističkima, poput Udruge za borbu s korupcijom Alekseja Navaljnog (očekuje se da sud donese takvu odluku), ne bi se smjeli kandidirati na bilo kojim izborima u Rusiji.

Antikorupcijska udruga Navaljnog objavila je kompromitirajući film o Putinovu dvije milijarde dolara vrijednom dvorcu na Crnom moru, a sam Navaljni trenutno je u ruskom zatvoru. Mediji najavljuju da mu se priprema novo suđenje na kojem bi mogao dobiti dodatnu zatvorsku kaznu.

image
Navaljnijeva supruga Julija
Kirill Kudryavtsev/AFP

Leonid Volkov, jedan od čelnika Udruge, kaže da bi pod taj zakon odmah potpalo oko 200 tisuća ljudi koji su bili članovi, simpatizeri ili donatori Udruge.

Udruga Navljanog već proglašena "stranim agentom", a nedavno je tu oznaku dobio i neovisni istraživački portal Meduza, a u svakom javnom spominjanju udruga, pojedinaca ili medija s tom etiketom - ona se mora naglasiti (tko to ne učini može kazneno odgovarati), a i oni na svojim web stranicama ili u print izdanjima to moraju staviti u zaglavlje.

Prema drugom predloženom zakonu, svi ruski državljani koji rade ili surađuju s inozemnim organizacijama proglašenim "nepodobnim i neprijateljskim prema Rusiji", poput Otvorenog društva mađarskog milijardera Georgea Sorosa, mogu kazneno odgovarati te biti osuđeni na zatvorske ili drastične novčane kazne i može im se zabraniti javna djelatnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:02