SADA JE SVE JASNO

Navaljni nije otrovan na aerodromu, Putinovi mediji već znaju krivca: ‘Baš je ona predala bocu‘

Duboko se ispričavam Navaljnome jer sam sudjelovao u ovome zločinačkom pothvatu - rekao je jedan od izumitelja novičoka
aleksandr navalnij

Afera oko trovanja poznatog ruskog prodemokratskog čelnika Alekseja Navaljnog (u prorežimskim medijima Navaljnog isključivo nazivaju “blogerom” a nikako oporbenim političarem) poprima prave “lecarreovske” manire.

Zapetljava se priča, a čini se da je posve neosporno da je Navaljni bio otrovan tim ubojitim tajnovitim sredstvom. Dakle, Aleksej Navaljni, kako je sada ustanovljeno, ipak nije otrovan nervno-paralizirajućim otrovom novičok ubačenim u čaj na aerodromskom bifeu u sibirskom gradu Tomsku, nego su tragovi otrova nađeni na boci mineralne vode “Svjatoj istočnik” (Sveti izvor), iz koje je Navaljni pio u sobi hotela Xander.

Spašavanje dokaza

Na bijes Moskve, kompromitirajuću bocu s tragovima otrovne tvari, kako se ustanovilo, u Berlin je, s ostalim sumnjivim stvarima, prebacila njegova suradnica Marija Pevčih, koja u udruzi Navaljnog Za Borbu protiv korupcije, vodi ured istraga.

Doduše, kako kažu njemački liječnici, tragovi novičoka nađeni su na grlu boce, i nanio ih je očito Navaljni kad je popio gutljaj, pa se još ne zna kada je točno i kako otrovan Aleksej Navaljni. Naime, on je, kažu njemački liječnici, pio vodu nakon što je otrovan.

Čim je Navaljnom pozlilo u zrakoplovu, njegovi suradnici iz Tomska odmah su se vratili u hotelsku sobu i iz nje uzeli sve što bi moglo biti sumnjivo, a među njima i “spornu” i zloslutnu bočicu vode. Podsjetimo, Navaljni je pao u komu 20. kolovoza u zrakoplovu kojim je letio u Moskvu, ali je zbog toga sletio u Omsk, gdje je primljen u bolnicu

Na inzistiranje supruge Julije, nakon nekoliko dana natezanja, iz Kremlja su odobrili prebacivanje Navaljnog ne liječenje u Berlin, a boca na kojoj je bio novičok, s ostalim stvarima Marija Pevčih odnijela je u Berlin.

Zahvalnost

Pevčih u razgovoru za rusku redakciju BBC-a kaže kako je sretna što su se uspjeli vratiti u hotelsku sobu prije nego što su je spremačice očistile, jer bi boca bila nepovratno uništena i bačena na smeće.

Laboratoriji u Njemačkoj, Švedskoj i Francuskoj potvrdili su da se radi o istom otrovu koji je nađen u tijelu Navaljnog, koji se nedavno probudio iz kome i polako komunicira s liječnicima. Ruski mediji pišu kako je Marija Pevčih bila najtajanstvenija i najnepristupačnija ruskim istražnim organima. I Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova, kaže kako su ruski istražitelji ispitali pet, od šest osoba iz pratnje Navaljnog, a “Pevčih je pobjegla”.

No, ona tvrdi kako nju nitko od istražnih tijela Rusije nije zvao na razgovor. Ruski prokremaljski mediji navode kako je sumnjivo da je baš ona predala Nijemcima “bocu s tragovima novičoka”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:58