RUSKI OPORBENI VOĐA

Navaljni ponovno optužen za ekstremizam: Prijeti mu od 6 do 10 godina zatvora

Ruski oporbeni vođa i nekoliko njegovih bliskih suradnika ponovno su optuženi za ekstremizam i mogli bi dobiti duge kazne zatvora
Alexei Navalny
 Kirill Kudryavtsev/AFP

Ruski oporbeni vođa Aleksej Navaljni i nekoliko njegovih bliskih suradnika ponovno su optuženi za ekstremizam i mogli bi dobiti duge kazne zatvora, objavili su u utorak ruski tužitelji, nakon višemjesečne represije njegova pokreta.

Po priopćenju Istražnog odbora, koji provodi glavne kaznene istrage u Rusiji, Navaljni i njegovi suradnici optuženi su da su "osnovali i vodili ekstremističku organizaciju" koja je od 2014. do 2021. pozivala na "promjenu vlasti nasiljem".

Navaljnijeve organizacije zabranjene su zbog ekstremizma u lipnju, pred izbore 19. rujna.

Na izborima je pobijedila Putinova stranka Jedinstvena Rusija, a radikalna oporba nije smjela sudjelovati.

Meta nove kaznene istrage su dvojica najbližih Navaljnijevih suradnika, Ivan Ždanov i Leonid Volkov, koji žive u egzilu već mjesecima, kao i mnogi drugi Putinovi protivnici.

Predmet istrage je i Ljubov Sobol, još jedna Navaljnijeva suradnica.

Ruske vlasti optužuju ih da su željeli "diskreditirati državne organe i njihovu politiku, destabilizirati situaciju u regijama, probuditi želju za prosvjedima u narodu i uvjeriti javnost u potrebu promjene vlasti nasiljem".

Ilegalni prosvjedi koje su organizirali služili su pak za "pozive na ekstremistička i teroristička djela".

Navaljnom, Ždanovu i Volkovu prijeti od 6 do 10 godina zatvora budu li proglašeni krivima, a drugima poput Sobol dvije do šest godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2023 06:23