ISPIJEN I ISCRPLJEN

Navaljni se pred sudom pojavio mršav kao kostur i obrijane glave pa napao Putina: ‘Vaš kralj je gol‘

Započeo je mjesec dana štrajkao glađu, a sad mu je dozvoljeno jesti 450 kalorija dnevno
Aleksej Navaljni
 -/Sputnik/Profimedia

Ruski disident Aleksej Navaljni prvi put se pojavio u javnosti nakon štrajka glađu, sav ispijen i iscrpljen. Ruski sud je objavio fotografiju na kojoj se vidi Navaljni kako svjedoči putem videoveze, obrijane glave, u zatvorskoj odjeći. "Ja sam jezivi kostur", požalio se Navaljni, rekavši da mu je trenutna težina jednaka onoj koju je imao u sedmom razredu osnovne škole.

Navaljni je u veljači kažnjen s 850.000 rubalja zbog navodnog klevetanja boraca iz Drugog svjetskog rata, no on tvrdi da je ponovo žrtva montiranog procesa. Na suđenju je optužio rusku vlast da je pretvorila Ruse u robove, a Putina je nazvao golim kraljem, aludirajući na priču Hansa Christiana Andersena "Carevo novo ruho".

"Želim reći da je vaš kralj gol, i ne viče to samo jedan dječak, već milijuni ljudi viču", rekao je Navaljni u sudnici. "Dvadeset godina njegove besplodne vladavine dovelo je do ovog rezultata: kruna mu pada s ušiju, laže na televiziji, potrošili smo milijarde rubalja, a naša zemlja i dalje klizi u siromaštvo", optužio je Navaljni.

Na sudu se pojavio u trenutku kad su njegovi suradnici objavili da raspuštaju mrežu regionalnih ureda Zaklade za borbu protiv korupcije (FBK), nakon što su vlasti najavile da bi FBK mogli proglasiti ekstremističkom organizacijom, poput ISIL-a i al-Qa'ide, a članove zaklade sudski goniti. Ruski sud im je u utorak zabranio sudjelovanje na izborima, objavljivanje sadržaja na internetu, korištenje državnih medija, održavanje prosvjeda i korištenje bankovnih računa.

U četvrtak je protiv Navaljnog i dvojice njegovih suradnika, Leonida Volkova i Ivana Ždanova, pokrenut još jedan postupak, pod sumnjom da su organizirali nevladinu organizaciju koja ugrožava građane i njihova prava, za što je zapriječena kazna do četiri godine zatvora.

Navaljni služi kaznu od dvije i pol godine zatvora za pronevjeru iz 2014. Uhićen je u siječnju nedugo nakon što se u Rusiju vratio iz Njemačke, gdje je bio na liječenju zbog trovanja novičokom.

Započeo je štrajk glađu 31. ožujka u znak prosvjeda zbog nedostatne medicinske njege u zatvoru. Prošlog tjedna je objavio da će štrajk glađu postupno privesti kraju. Navaljnijeva supruga Julija rekla je za Guardian da mu je sada dozvoljeno jesti 450 kalorija dnevno, kako bi se polako vratio uobičajenoj prehrani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:24