PUTINOV OPONENT

Navaljni se putem Instagrama javio iz ‘kaznene kolonije‘, kaže da mu ne daju spavati i da ide u štrajk glađu

Žestoki kritičar predsjednika Vladimira Putina uhićen je u siječnju odmah nakon dolaska u Rusiju iz Njemačke
Zatvor u gradu Pokrovu, Aleksej Navaljni
 Dimitar Dilkoff/afp

Ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni, koji se nalazi u zatvoru u kaznenoj koloniji, rekao je u srijedu da stupa u štrajk glađu zbog toga što nema pristup zdravstvenoj skrbi i zbog "zlostavljanja" uskratom sna.

"Stupam u štrajk glađu i tražim da se poštuje zakon i dopusti liječniku da me posjeti", napisao je na Instagramu Navaljni koji kaže da pati od bolova u leđima i u nogama.

"Što drugo mogu učiniti? Imam pravo na liječnika i na lijekove. Ne daju mi ni jedno ni drugo", dodao je.

Ova informacija dolazi nakon što je Navaljni prošlog tjedna izjavio da mu se zdravstveno stanje pogoršalo.

Navaljni optužuje Kremlj za trovanje nervnim otrovom u kolovozu prošle godine, a potonji odbacuje te optužbe.

Žestoki kritičar predsjednika Vladimira Putina uhićen je u siječnju odmah nakon dolaska u Rusiju iz Njemačke, gdje se oporavljao nakon trovanja.

U veljači je osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog slučaja prijevare iz 2014. koju on osobno, nevladine organizacije i mnoge zapadne zemlje smatraju politički motiviranim.

Prošlog tjedna je njegova obitelj rekla da strahuje za njegovo zdravlje u zatvoru pošto se žalio na jaku bol u leđima i u desnoj nozi. Uprava zatvora misli pak da je njegovo zdravstveno stanje "dosta dobro".

Aleksej Navaljni je u srijedu rekao da ga je zaboljela i lijeva noga. "Više ne osjećam dio desne noge, a sada i lijeve", napisao je.

Usto je opetovao da je žrtva "zlostavljanja uskratom sna", rekavši da ga zatvorski čuvari bude "osam puta" tijekom noći kada obavljaju provjeru.

U ponedjeljak je Navaljni napisao na Instagramu da je primio više upozorenja nakon dolaska u zatvor, zbog čega bi mogao biti smješten u samicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. siječanj 2022 01:23