SUDBONOSNI LET

Navaljni sletio u Moskvu, na aerodromu ga privela granična policija, on poručio: ‘Ne bojim se!‘

Navaljni na slobodu sigurno neće izaći do 29. siječnja, za kada je zakazan termin saslušanja pred sudom
Aleksej Navaljni u zračnoj luci u Moskvi
 Kirill Kudryavtsev

Zrakoplov kojim se u Rusiju vraća žestoki kritičar Kremlja Aleksej Navaljni, sletio je u nedjelju navečer u Moskvu.

Iako je avion trebao po planu sletjeti na aerodrom Vnukovo gdje su Navaljnog čekali njegovi pristaše i raspoređena je interventna policija, njegov je let preusmjeren na zračnu luku Šeremetjevo.

- Ne bojim se uhićenja, nisam učinio ništa protuzakonito. Ispričavam se svim ostalim putnicima u avionu zbog neugodnosti koje su doživjeli zbog meteža koji se stvorio oko mene - poručio je kratko pri slijetanju Navaljni.

image
Aleksej i Julia Navaljni u zračnoj luci u Moskvi
Kirill Kudryavtsev

Nakon toga Navaljni je zaustavljen na graničnoj kontroli, dok je njegova supruga Julija propuštena. Navaljnog je privela policija, bit će u pritvoru do saslušanja pred sudom. To znači da na slobodu sigurno neće izaći do 29. siječnja, za kada je zakazan termin saslušanja, piše CNN.

Nešto ranije, u moskovskoj zračnoj luci Vnukovo uoči najavljenog slijetanja Navaljnog okupila se skupina od oko 200 njegovih pristaša, a najmanje desetak njegovih suradnika privedeno je.

image
Aleksej Navaljni u avionu za Moskvu
Kirill Kudryavtsev

Otkako je najveći neprijatelj ruskoga predsjednika Vladimira Putina u srijedu najavio da se kani vratiti kući, ruska Savezna služba za zatvore (FSIN) upozorila ga je da će biti "prisiljena" privesti ga i uhititi zbog kršenja uvjetne zatvorske kazne na koju je osuđen 2014. godine.

image
Aleksej Navaljni u avionu za Moskvu
Kirill Kudryavtsev

FSIN kaže da Aleksej Navaljni nije poštovao uvjetnu zatvorsku kaznu iz 2014. dok je boravio u Njemačkoj, koja ga je obvezivala da se zatvorskoj upravi redovito javlja najmanje dvaput mjesečno.

Navaljni optužnice protiv sebe smatra politički motiviranima.

Vadim Kobzev, jedan od odvjetnika Alekseja Navaljnog, rekao je Reutersu u četvrtak da je njegov klijent stavljen na nacionalni popis traženih osoba jer ga ruska zatvorska služba optužuje da joj se nije javio krajem prošle godine u vezi s uvjetnom kaznom koju odslužuje.

image
Aleksej Navaljni u avionu za Moskvu
Kirill Kudryavtsev

Navaljni naglašava da je u to doba bio u Njemačkoj na liječenju.

U kolovozu 2019. Navaljni je zrakoplovom bio prevezen u Njemačku pošto je kolabirao na letu iz Sibira. Njemačka i ostale zapadne zemlje tvrde da se radilo o pokušaju ubojstva nervnim otrovom, no ruske vlasti odbacuju bilo kakvu umiješanost u taj slučaj.

"Uhitit će me? Mene? Pa ja sam nevina osoba. U Njemačkoj mi je bilo dobro, no povratak kući uvijek je bolji", rekao je novinarima pri ulasku u avion.

image
Aleksej Navaljni u avionu za Moskvu
Kirill Kudryavtsev

"Evo u kolikoj su mjeri oni kukavice, jadnici i vrijedni poruge", napisao je Navaljni na Instagramu prije polijetanja, ismijavajući i u ostalim porukama na Twitteru drastične mjere poduzete u zračnoj luci Vnukovo.

Stručnjaci drže da je povratak Alekseja Navaljnog u Rusiju velika dilema za Kremlj jer ako ga ostavi na slobodi pokazat će slabost, a ako ga uhiti ponovno će izazvati skandal i slijedit će optužbe za gušenje sloboda.

image
Aleksej Navaljni u avionu za Moskvu
Kirill Kudryavtsev

U moskovskoj zračnoj luci uhićeni suradnici Alekseja Navaljnog

Najmanje desetak suradnika ruskog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog privedeno je u nedjelju u moskovskoj zračnoj luci Vnukovo gdje su se okupili kako bi ga dočekali po povratku iz Njemačke gdje se liječio od trovanja nervnim agensom. U međuvremenu taj je let preusmjeren na aerodrom Šermetjevo.

"Ljubov Sobol, Ruslan Šavedinov, pravnik Aleksej Molokojedov, Navaljnijev pomoćnik Ilija Pahomov, voditeljica kampanje Anastasia Kadetova te Konstantin Kotov su uhićeni", objavio je na Twitteru Ivan Ždanov, jedan od najbližih suradnika Alekseja Navaljnog.

Video snimka koju je objavio oporbeni medij MBKh Media pokazuje policiju kako privodi nekoliko osoba, a među njima je Ljubov Sobol, istaknuta čelnica ruske oporbe koja je bila privedena i prije nekoliko tjedana.

Ruslan Šavedinov je zbog suradnje s Navaljnim bio poslan 2019. odraditi obvezni vojni rok na Arktik.

Konstantin Kotov također je poznati aktivist ruske oporbe i pušten je iz zatvora u prosincu nakon godinu i po dana strogog zatvora na koji je bio osuđen zbog "opetovanih kršenja" propisa o prosvjedima.

Oporbeni dnevnik Novaja Gazeta izvijestio je da je privedena i njegova dopisnica u zračnoj luci Vnukovo gdje je trebao sletjeti zrakoplov kojim se Navaljni vraća u domovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:26