KAOTIČNO U RUSIJI

Navaljnijev brat, članica benda Pussy Riot i nekoliko pristaša stavljeni u kućni pritvor

U nedjelju se planiraju novi prosvjedi širom zemlje. Vlasti su priopćile da su takva okupljanja ilegalna i da će ih prekinuti
Oleg Navaljni
 Handout/Press service of Tverskoy District Court of Moscow/AFP

Ruski sud odredio je u petak kućni pritvor do 23. ožujka za brata i nekoliko pristaša žestokog kritičara Kremlja, Alekseja Navaljnog, zbog pozivanja na prosvjede prošlog vikenda, a uoči novih prosvjeda planiranih za nedjelju.

Reuters piše da su sudske odluke dio akcije čija su meta saveznici Navaljnog nakon što su se deseci tisuća ljudi okupili na neodobrenim prosvjedima diljem Rusije prošle subote zahtijevajući puštanje Navaljnog iz zatvora.

Pristaše Navaljnog planiraju održati nove prosvjede širom zemlje u nedjelju. Vlasti su priopćile da su prosvjedi ilegalni i da će ih prekinuti, piše Reuters.

Moskovska policija izvijestila je u petak navečer da će zatvoriti sedam postaja metroa i nekoliko ulica oko Kremlja u subotu rano ujutro "zbog poziva na neodobrena okupljanja", prvi potez takvih razmjera u više godina uoči prosvjeda.

Navaljnijev brat, Oleg Navaljni, kao i saveznici Ljubov Sobol, Anastasija Vasiljeva i Oleg Stepanov, stavljeni su u kućni pritvor do 23. ožujka. Maria Aljohina, članica punk benda Pussy Riot, također je završila u kućnom pritvoru.

Navaljnijevi saveznici kažu da su progonjeni kako bi se ugušile njihove prosvjedne aktivnosti i kampanja, što vlasti opovrgavaju.

Ranije u petak istražitelji su raspisali potjernicu za Leonidom Volkovom, bliskim suradnikom Navaljnog, nakon što su ga službeno optužili u odsutnosti za pozivanje tinejdžera na sudjelovanje na neodobrenom prosvjedu protiv Kremlja prošlog vikenda.

Volkov je trenutačno izvan zemlje.

Aleksej Navaljni uhićen je ovaj mjesec zbog kršenja uvjetne kazne i stavljen u pritvor. Navaljni se tad vratio u Rusiju poslije liječenja u Njemačkoj, prvi put otkad je u kolovozu prošle godine otrovan novičokom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:34