SUMNJA NA TROVANJE

Navaljnog ne puštaju na let spasa, ruski liječnik tvrdi da nisu pronađeni tragovi otrova

Glasnogovornica Navaljnog tvrdi da je njegov transport dogovoren, ali da ga liječnici blokiraju jer Navaljni "nije stabilno"
Aleksej Navaljni
 Mladen ANTONOV/AFP

Glasnogovornica hospitaliziranog opozicijskog političara Alekseja Navaljnog (44) Kira Jarmiš kaže da liječnici bolnice u ruskom Omsku koji ga liječe tvrde da mu je zdravstveno preozbiljno da bi mu dopustili da napusti zemlju, piše The Guardian.

Liječnici su tako odlučili svega sat vremena prije nego što je u Omsk sletio zrakoplov kojim je trebao biti prevezen u bolnicu u Njemačkoj. "Zrakoplov koji smo organizirali za potrebe evakuacije Alekseja (Navaljnog) trebao bi sletjeti za sat vremena", napisala je Jarmiš na Twitteru u petak u 7:41 sati. "Zabrana transporta ugrožava njegovo zdravlje i njegov život."

Vodeći liječnik bolnice u Omsku rekao je Navaljnijevim ljudima da Navaljni nije "stabilno", ali nije pojasnio. Liječnik se potom zaključao u svoj ured i nije odgovarao na dodatna pitanja.

Agencija France-Presse izvijestila je nešto prije 10 sati da je neimenovani ruski liječnik rekao da kod Navaljnog nisu pronašli tragove otrova.

Jarmiš je apelirala na ruske vlasti da se ne petljaju u ovaj slučaj budući da su pristaše Navaljnog istog spremne odvesti u inozemstvo gdje bi se trebalo nastaviti liječenje opozicijskog političara koji je hospitaliziran zbog sumnje da je otrovan.

Zrakoplov s liječničkim timom u petak je u ranim jutarnjim satima napustio Nürnberg te krenuo prema Omsku. Plan je bio da ga se potom iz Omska prebaci u Berlin u bolnicu Charité. Slovenac Jaka Bizilj, osnivač njemačke nevladine organizacije Cinema for Peace Foundation rekao je za Bild: "Zrakoplov je poletio, imamo sve potrebne dokumente i nadamo se da ćemo ga (u subotu) moći prebaciti u Berlin."

Jarmiš je ranije izrazila bojazan da bi vodeći ljudi bolnice mogli ometati proces transporta Navaljnog. "Od vodstva bolnice u kojoj se liječi Aleksej (Navaljni) tražimo da nas ne ometaju u pribavljanju dokumenata za njegov transport", dodala je.

Navaljni je u četvrtak putovao zrakoplova iz Tomska u Sibir za Moskvu kada mu je naglo pozlilo. Kada je izgubio svijest, pilot zrakoplova brzo je sletio u Omsk i Navaljni je prebačen u obližnju bolnicu.

Navaljni se trenutno nalazi u komi i spojen je na respirator.

Jarmiš tvrdi da je Navaljni prije napuštanja Tomska otrovan tako što mu je nešto ubačeno u čaj, jedinu stvar koju je konzumirao u četvrtak ujutro. "Sigurna sam da je otrovan", rekla je te navela da smatra da je navodni pokušaj trovanja povezan s lokalnim izborima u nekim sibirskim regijama. Navaljni je upravo zato boravio u Tomsku, gdje je pokušavao mobilizirati lokalno stanovništvo da glasa za političare koje on podržava.

Jarmiš je također rekla da osoblje bolnice pristašama Navaljnog nije htjela pokazati rezultate testova koji bi odgovorili na pitanje je li otrovan, a dodala je da su istražitelji koji su rekli da žele istražiti slučaj uzeli sve njegove stvari koje je imao sa sobom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:52