NOVI DETALJI SLUČAJA

Navodni ‘mozak operacije‘ u slučaju Zambija pojavio se na sudu, poznato je za što se točno optužuje

Steven Mulija je državljanin DR Konga kojeg se optužuje da stoji iza pokušaja trgovine djecom u koju su uključena četiri hrvatska para

Hrvati uhićeni u Zambiji

 Marko Miscevic/Cropix

"Razumijem optužnicu, ali poričem sve optužbe", rekao je pred zambijskim sudom u Ndoli Steven Mulija, 43-godišnji turistički djelatnik iz Konga s prebivalištem u Lusaki kojeg su tamošnje vlasti uhitile i pritvorile zbog optužbi da je bio glavni u operaciji posvojenja kongoanske djece za četiri hrvatska para koja na slobodi čekaju suđenje u Zambiji.

Naš suradnik i novinar Stafrance Zulu pratio je njegovo dovođenje pred sud i izjašnjavanje o krivnji. Zulu kaže kako je riječ o državljaninu DR Konga kojeg se optužuje da upravo on stoji iza, kako oni smatraju, pokušaja trgovine djecom u koju su uključena četiri hrvatska para.

Optužen je prema četiri točke optužnice. Svaka točka optužnice vezana je uz jedno posvojeno dijete. U točki jedan tako se navodi da je Mulija u razdoblju od 2. do 7. prosinca zajedno s još nepoznatim osobama pokušao trgovati jednim djetetom unutar granica Zambije i to u svrhu iskorištavanja. U istom razdoblju, navodi se u drugoj, trećoj i četvrtoj točki optužnice, pokušao je trgovati i s drugom djecom u svrhu iskorištavanja.

Mulija se, kaže nam Zulu, pojavio pred glavnim sucem iz Ndole Dominicom Makalichijem, koji je u prvom postupku Hrvate pustio na slobodu, prekinuo suđenje i naredio njihovu deportaciju. No, prilikom izlaska iz zemlje ponovno su uhićeni na istom aerodromu i vraćeni u pritvor za ista kaznena djela koja im se stavljaju na teret. Mulija se pred sucem pojavio bez odvjetnika.

- Sudac Makalicha odgodio je predmet za 20. travnja ove godine radi početka suđenja. Kada su službenici Odjela za useljeništvo odveli Mulija s lisicama na rukama, djelovao je smireno - kaže naš suradnik iz Zambije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:47