GUVERNER LUHANSKA

‘Nažalost, ruski vojnici ulaze sve dublje u grad Sjeverodonjeck. Stalno koriste istu taktiku...‘

Stalno koriste istu taktiku. Granatiraju nekoliko sati - tri, četiri, pet sati zaredom, a zatim napadaju, kaže Sergij Hajdaj

Sjeverodonjeck

 ARIS MESSINIS/AFP

Ruski vojnici napreduju prema gradu Sjeverodonjecku, rekao je guverner regije Luhansk Sergij Hajdaj u ponedjeljak.

Sjeverodonjeck, najveći grad koji Kijev još uvijek dijelom kontrolira u regiji Luhansk u Donbasu, žarište je ruskih napada na istoku Ukrajine.

"Nažalost, imamo razočaravajuće vijesti, neprijatelj napreduje u gradu", rekao je Hajdaj za nacionalnu televiziju.

Naveo je da je susjedni grad Lisičansk još uvijek pod ukrajinskom kontrolom, dok je glavna cesta prema tim gradovima granatirana, ali nije blokirana.

Pošto nije uspjela zauzeti glavni grad Kijev u ranoj fazi rata, Rusija nastoji učvrstiti svoj nadzor nad Donbasom, čiji su veliki dijelovi već pod kontrolom proruskih separatista.

Za razliku od prijašnjih faza rata koje Moskva naziva "posebnom vojnom operacijom" za demilitarizaciju Ukrajine i oslobađanje od nacionalista koji prijete govornicima ruskog jezika, Rusija je svoju vatrenu moć koncentrirala na malo područje.

"Oni (ruska vojska) stalno koriste istu taktiku. Granatiraju nekoliko sati - tri, četiri, pet sati zaredom, a zatim napadaju. Onda slijede granatiranje i novi napad i tako dok se negdje ne probiju", rekao je Hajdaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2023 06:24