SUD U TEHERANU

Nazanin Zaghari-Ratcliffe danas doznaje nove optužbe za ‘propagandu protiv sustava‘

Četrdesetdvogodišnjakinja se tereti za "propagandu protiv sustava" jer je 2009. sudjelovala na skupu ispred iranske ambasade u Londonu
Nazanin Zaghari-Ratcliffe
 AFP PHOTO/FREE NAZANIN CAMPAIGN

Britansko-iranskoj državljanki Nazanin Zaghari-Ratcliffe u nedjelju su na teheranskom sudu pročitane nove optužbe za "propagandu protiv sustava", tjedan dana nakon što je odslužila petogodišnju kaznu, rekla je njezina odvjetnica.

"Saslušanje je održano u vrlo mirnoj i dobroj atmosferi, u prisutnosti moje klijentice", rekla je Hojat Kermani za AFP te dodala da će presuda biti donesena kasnije, datum nije određen.

Prema odvjetnici Kermani, 42-godišnjakinja dvojnog državljanstva optužena je za "propagandu protiv sustava jer je sudjelovala na skupu ispred iranske ambasade u Londonu" 2009.

"S obzirom na dokaze koje je iznijela obrana i pravni postupak, kao i na činjenicu da je moja klijentica također odslužila prijašnju kaznu, nadam se da će biti oslobođena", dodala je odvjetnica.

Zaghari-Ratcliffe privedena je kad je bila na odmoru 2016. godine i osuđena zbog zavjere za rušenje režima u Teheranu - optužbe koje je uporno nijekala.

Mjesecima je bila u kućnom pritvoru. Uklonjena joj je elektronska narukvica za praćenje, što joj daje veću slobodu kretanja i omogućuje posjet rođacima u Teheranu.

Kazna joj je završila 7. ožujka.

Dan kasnije, njezin suprug Richard i njihova šestogodišnja kći Gabriella održali su bdijenje ispred iranskog veleposlanstva u središtu Londona tražeći da joj se dopusti da dođe kući.

Pokušao je dostaviti peticiju Amnesty Internationala koju je potpisalo 160. 000 pristaša u kojoj se poziva da se njegova supruga oslobodi, ali je odbijen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:18