RAT OKO CJEPIVA

Nazire se dogovor EU i AstraZenece? Održan noćni sastanak u Bruxellesu: ‘Ovdje ne vrijedi logika iz mesnice‘

Jedan od najturbulentnijih dana okončan je ‘konstruktivnim‘ sastankom dužnosnika EK s direktorom farmaceutskog giganta
Cjepivo kompanije AstraZeneca i Oxforda, avion koji dostavlja cjepivo i Stella Kyriakides
 AFP

Visoki dužnosnici Europske unije su u srijedu bili ljuti na ponašanje AstraZenece koja ne samo da nije dala jasne odgovore na pitanja o najavljenim kašnjenjima u isporuci cjepiva već je, prema izvorima iz EU, u javnost iznijela tajne podatke i neistinite interpretacije iz Ugovora.

Tijekom dana je objavljena vijest da je AstraZeneca otkazala sudjelovanje na sastanku s predstavnicima EU u Bruxellesu. Tu vijest su najprije potvrdili i iz Europske komisije. Kasnije se AstraZeneca ipak predomislila i odlučila na sastanak poslati Hrvaticu Iskru Reić, izvršnu potpredsjednicu AstraZenece za Europu i Kanadu. Na kraju se čini da je na sastanku sudjelovao ipak osobno generalni direktor te farmaceutske kompanije Pascal Soriot.

Iako nije bilo konkretnih rezultata, čini se da je na razgovorima u srijedu navečer ipak došlo do smirivanja strasti, ako je suditi po objavi na Twitteru europske povjerenice za zdravlje Stelle Kyriakides.

- Konstruktivan ton u našoj razmjeni stavova s CEO-om AstraZenece Pascalom Soriotom, na našem odboru za cjepiva o dostavi nakon odobrenja cjepiva. EU ostaje čvrsta. Cjepiva se trebaju dostaviti, ugovor se treba poštivati, napisala je Kyriakides.

U kasnijem tvitu je ipak izrazila žaljenje zbog "kontinuiranog nedostatka jasnoće" oko plana dostave cjepiva rezerviranih za prvi kvartal ove godine. Pomirljivim tonom je ipak najavila da će se razgovori nastaviti kako bi se pronašlo rješenje koje će jamčiti dostavu cjepiva za EU građane.

Prije ovog sastanka Kyriakides je u ime Europske komisije oštrim tonom govorila o ponašanju AstraZenece koju u Bruxellesu već sumnjiče da je cjepiva naručena od EU poslala Velikoj Britaniji. Posebno su ljutiti bili na izjave generalnog direktora te tvrtke da se oni "nisu obvezali", već su samo obećali "da će učiniti sve" da osiguraju dostavu cjepiva.

- Države članice su ujedinjene u stavu da AstraZeneca mora ispuniti obveze iz ugovora. U pandemiji smo. Gubimo ljude svaki dan. To nisu brojevi niti statistike. To su osobe koje imaju obitelji, prijatelje i kolege koji su isto tako pogođeni. Farmaceutske tvrtke i izumitelji cjepiva imaju moralne, društvene i ugovorne obveze kojih se moraju pridržavati. Tumačenje da kompanija nije obvezna dostaviti cjepiva jer smo potpisali samo obvezu na maksimalne napore, nije točna niti je prihvatljiva. Mi smo potpisali pred ugovor o nabavi proizvoda koji u to vrijeme nije postojao a koji do danas još nije odobren. Potpisali smo ga da bismo omogućili tvrtki da izgradi proizvodne kapacitete kako bi mogla proizvesti određenu količinu doza cjepiva - rekla je ona.

- Mi smo unaprijed platili kako bismo osigurali da tvrtka preuzme obvezu da proizvede određenu količinu doza cjepiva i prije odobrenja za uporabu. Odbacujem logiku ‘tko prvi dođe njegovo je’ - rekla je povjerenica Europske komisije.

- To možda funkcionira u mesnici iz susjedstva, ali ne i u slučaju ugovora, a sigurno ne u slučaju sporazuma kojim smo naručili cjepivo, dodala je povjerenica.

Dobra vijest je u srijedu bila objava Pfizera da je normalizirao proizvodnju u pogonu u Belgiji i da će od sada dostava cjepiva biti prema planu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2021 18:17