PRISEGA 13. SVIBNJA

NAZIRE SE KRAJ POLITIČKE KRIZE Izraelski Vrhovni sud presudio da Netanyahu može sastaviti vladu

Benjamin Netanyahu i Benny Gantz
 AFP

Izraelski Vrhovni sud presudio je u srijedu navečer da premijer Benjamin Netanyahu i njegov protukandidat na izborima Benny Gantz mogu sastaviti vladu nacionalnog jedinstva iako je premijer optužen za kaznena djela.

Benjamin Netanyahu i Benny Gantz trebaju prisegnuti 13. svibnja, čime bi se završila najdulja politička kriza u novijoj izraelskoj povijesti.

Sad se nazire izlazak iz političke krize koja se otegnula od prosinca 2018., s trima prijevremenim izborima koji sve dosad nisu uspjeli dati vladu.

Svjetlo na kraju tunela ukazalo se nakon odluke Vrhovnog suda koji se, nakon tužbe oporbene stranke i nevladinih organizacija, trebao očitovati o zakonitosti koalicijskog ugovora, a napose o tome može li Benjamin Netanyahu voditi zemlju dok je pod optužbom za korupciju.

Najviši sud u zemlji je u srijedu kasno navečer "jednoglasnom odlukom" jedanaestero sudaca odbio sve pritužbe na ugovor o kojemu se u noći na četvrtak raspravljalo u Knesetu, izraelskom parlamentu.

- Nismo pronašli nijedan zakonski razlog zbog kojeg se ne bi mogla formirati vlada premijera Netanyahua (...), ali zaključak do kojeg smo došli nimalo ne umanjuje optužbe iznesene protiv premijera - rekli su suci.

Ta "izvanredna vlada nacionalnog jedinstva" predviđa da Benjamin Netanyahu obnaša premijersku dužnost 18 mjeseci, a Benny Gantz drugih osamnaest te program za anektiranje dijelova Zapadne obale koju je Izrael okupirao.

Koalicijski ugovor trebao bi proći u parlamentu bez većih problema jer Likud (desnica) Benjamina Netanyahua te stranka Plavo i bijelo (centar) Bennyja Gantza imaju s partnerima većinu.

Dvojica čelnika su, ne čekajući odluku Kneseta, objavila da će nova vlada prisegnuti 13. svibnja i tako završiti političku trakavicu koja je bila puna zapleta, a trajala je više od 16 mjeseci.

Suđenje Benjaminu Netanyahuu za korupciju, zlouporabu povjerenja i malverzacije u nekoliko predmeta odgođeno je za kraj svibnja zbog pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:52