PREGOVORI

Nazire se kraj sage o izbornom zakonu u BiH? Izetbegović i Čović kažu da je dogovor blizu

U Sarajevo su stigli Matthew Palmer i Angelina Eichhorst koji obavljaju razgovore s predstavnicima stranaka
Bakir Izetbegović i Dragan Čović, arhivska fotografija
 Tom Dubravec/Cropix

Visoki dužnosnici State Departmenta i službe za vanjske poslove Europske unije započeli su u nedjelju seriju sastanaka s predstavnicima političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine ne bi li ih potaknuli na dogovor o izmjenama izbornog zakona te zemlje.

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Matthew Palmer i direktorica za zapadnu Europu, zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst u Sarajevu se se u jutarnim satima najprije sastali s izaslanstvom Stranke demokratske akcije (SDA) predvođenim Bakirom Izetbegovićem.

Nakon tog sastanka, koji je trajao nešto duže od sat vremena, uslijedio je drugi s predstavnicima HDZ-a BiH, predvođenim Draganom Čovićem. U popodnevnim bi satima Palmer i Eichhorst trebali razgovarati i s predstavnicima oporbenih stranaka.

Za ponedjeljak je najavljen njihov susret s članovima parlamentarne radne skupine zadužene za izradu prijedloga izmjena izbornog zakona, a potom i s članovima Predsjedništva BiH i to u ponešto neobičnom formatu.

Palmer i Eichhorst tako će najprije održati odvojene sastanke sa svakim od tri člana državnog vrha, a zatim i zajednički sa svima njima.

Predsjednik SDA Izetbegović kazao je u nedjelju nakon razgovora s američkim i europskim dužnosnicima kako je "rješenje blizu".

"Blizu smo toga da se ostvari rješenje kroz zakonski paket i ranije pregovore. Ogroman put je iza nas, imamo približne stavove i spremnosti", kazao je novinarima Izetbegović pojašnjavajući kako Palmer i Eichhorst sada s predstavnicima oporbe trebaju dogovoriti format koji će dodatno približiti rješenje.

Predsjednik HDZ-a BiH Čović ranije je najavio kako, uz posredovanje Palmera i Eichhorst, očekuje postizanje konačnog dogovora. Kazao je i kako su HDZ BiH i SDA praktično usuglasili moguća rješenja za novi način biranja članova Predsjedništva BiH kao i domova naroda državnog i parlamenta Federacije BiH, no o tome nije iznio nikakve potankosti.

Palmer i Eichhorst bi svoje dojmove o razgovorima vođenim s političarima iz BiH, odnosno o tome je li postignut napredak, trebali iznijeti u ponedjeljak nakon sastanka s članovima parlamentarne radne skupine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 08:58