BITKA ZA DONBAS

Naziru se konture nove ruske strategije: Ukrajince na istoku žele zatvoriti u - kliješta!

Rusija je promijenila taktiku kako bi preraspodijelila svoje snage i pripremila se za sljedeću aktivnu fazu rata

Ruski tenkovi, ukrajinska oklopna vozila i ukrajinski vojnik s protutenkovskim oružjem

 Profimedia

Nakon što je snažan ukrajinski otpor slomio ruske planove o brzoj pobjedi u ratu, Rusija se sve više usredotočila na razbijanje ukrajinske vojske na istoku u nadi da će natjerati Kijev da preda taj dio teritorija, kako bi se tako okončao rat. Ruska vojska u petak je objavila da je "prva faza operacije" uvelike postignuta, što je omogućilo ruskim vojnicima da se usredotoče na svoj "glavni cilj - oslobođenje Donbasa", objavio je Associated Press (AP).

Zapravo, brojni mediji i vojni stratezi na Zapadu pretpostavljaju da uskoro slijedi velika ofenziva na istoku, s ciljem uništavanja tamošnjih ukrajinskih postrojbi. Ovog utorka to je potvrdio i ministar obrane Ruske Federacije, Sergej Šojgu. U kraćem govoru izjavio je: "Glavne zadaće 1. faze 'specijalne vojne operacije' u Ukrajini su ispunjene. Možemo se usredotočiti na glavni cilj - oslobađanje Donbasa".

Ozbiljni suparnici

Samo što ondje čekaju ozbiljni suparnici. Glavnina ukrajinske vojske koncentrirana je u istočnoj Ukrajini, gdje je bila zatvorena u borbama sa separatistima koje podržava Moskva u gotovo osmogodišnjem sukobu. Uspije li Rusija okružiti i uništiti ukrajinske snage u industrijskom srcu zemlje zvanom Donbas, mogla bi pokušati diktirati svoje uvjete Kijevu i potencijalno pokušati podijeliti zemlju na dva dijela, ističe AP.

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov rekao je u nedjelju da bi promjena fokusa mogla odražavati Putinovu nadu da će razbiti Ukrajinu na dva dijela, poput Sjeverne i Južne Koreje, i uvesti "liniju razdvajanja između okupiranih i neokupiranih regija". "On ne može progutati cijelu zemlju", rekao je Budanov, dodajući kako se čini da Rusija pokušava "povući okupirane teritorije u jedinstvenu kvazi-državnu strukturu i suprotstaviti je neovisnoj Ukrajini". Putin i njegovi generali nisu otkrili konkretne vojne ciljeve ili planirani vremenski okvir, ali Kremlj je očito očekivao brzu pobjedu kad su ruske trupe 24. veljače ušle u Ukrajinu.

Rat u Donbasu traje još od 2014., a tadašnji predsjednik Petro Porošenko proglasio je 2018. formiranje Združenih operativnih snaga (na engleskom Joint Forces Operation, JFO), koja je objedinila sve postrojbe ukrajinske vojske, policije, službe sigurnosti (SBU), Nacionalne garde i granične službe raspoređene u ratnoj zoni. Ova reorganizacija pokazala je koliko su tamošnje postrojbe strateški važne za Ukrajince. Prošlog kolovoza sadašnji predsjednik Volodimir Zelenski primijenio je vodstvo ukrajinskih oružanih snaga, pa i unutar JFO, gdje je na položaj zapovjednika postavljen general Oleksandr Pavliuk umjesto Volodimira Kravčenika.

Dva strateška cilja

Vojni analitičari se slažu da bi veliki udarac za ratne napore Kijeva bio ako bi Rusija uspjela poraziti ukrajinske postrojbe JFO u Donbasu. Iako se taji točan broj tamošnjih ukrajinskih vojnika, procjenjuje se da ih ima 40.000, što je, otprilike, četvrtina ukrajinskih kopnenih snaga. Te procjene su napravljene kad je Moskva pokrenula svoju posljednju invaziju prije pet tjedana, a kasnije su vjerojatno dopremljene nove postrojbe i tehnika, no treba uzeti u obzir da su i Ukrajinci imali gubitke u proteklom razdoblju. U svakom slučaju, oko 24. veljače tamo je bilo deset profesionalnih brigada ukrajinske vojske, koje su na mnogim mjestima dobro utvrđene. Unatoč tome, Rusi su u proteklih mjesec dana osvojili dijelove teritorija u regijama Luhansk i Doneck, koje u držali Ukrajinci, no prave borbe tek se očekuju.

Poraz velikog dijela ukrajinske regularne vojske u Donbasu mogao bi Rusiji donijeti i dva strateška cilja. Bio bi to demoralizirajući udarac za Kijev, a zauzimanje i kontrola Donbasa također bi mogli omogućiti predsjedniku Vladimiru Putinu da proglasi uspjeh kod kuće u Rusiji. "Okruženje i uništenje velikog dijela ukrajinskih regularnih snaga moglo bi predstavljati potvrdu ruske pobjede", rekao je Samuel Cranny-Evans, analitičar vojnih znanosti na Royal United Services Institute u Londonu.

- Nasuprot Ukrajincima su separatisti koje podržava Rusija i ruska 8. kombinirana armija, koja je modificirana dodavanjem više oklopa, kako bi bila zaštićena i sposobna za operacije proboja. Rusija ima vojnu silu dovoljno snažnu da razbije JFO, a činjenica da djeluje metodičnije je zabrinjavajuća - dodao je Cranny-Evans.

Iz Moskve su još početkom veljače stigle optužbe da su ukrajinske oružane snage rasporedile bataljun raketnih sustava zemlja - zrak S-300 u Donbasu kako bi se pripremile za ofenzivu, kao i da su postrojbe 92. zasebne mehanizirane brigade upućene u Donbas iz regije Harkiv pod krinkom vježbi.

Promjena taktike

Dosadašnji pokušaji Rusije da brzo zauzmu Kijev, Harkiv i druge velike gradove na sjeveroistoku, osujećeni su dobro organiziranom ukrajinskom obranom i logističkim izazovima koji su zaustavili rusku ofenzivu. Mikola Sunhurovski, vojni analitičar u think tanku Centra Razumkov sa sjedištem u Kijevu, objasnio je da je Rusija zasad odustala od pokušaja napada na Kijev i druge velike ukrajinske gradove te da ih opsjeda kako bi pokušala oslabiti Ukrajinu i osvojiti vrijeme.

- Rusija je promijenila taktiku kako bi preraspodijelila svoje snage i pripremila se za sljedeću aktivnu fazu rata - rekao je Sunhurovski.

Pad Mariupolja oslobodio bi tamošnje ruske snage i omogućio im da formiraju svojevrsna kliješta s drugom grupom vojnika koja se kreće iz Harkiva na sjeveroistoku kako bi pokušali opkoliti ukrajinsku vojsku na istoku.

- Čini se da ruske snage koncentriraju svoje napore kako bi pokušale okružiti ukrajinske snage koje su izravno suočene sa separatističkim regijama na istoku zemlje, napredujući iz smjera Harkiva na sjeveru i Mariupola na jugu - priopćilo je u nedjelju i britansko Ministarstvo obrane.

Arsenal krstarećih projektila

Posljednjih dana ruska vojska usredotočila se na slabljenje postrojbi JFO, a istovremeno, nastavila je koristiti svoj arsenal krstarećih projektila iz zraka i mora za metodično gađanje skladišta goriva, vojnih arsenala i postrojenja za oružje diljem zemlje. Ciljevi su očiti - koliko je moguće neutralizirati ukrajinske trupe i onemogućiti dolazak pojačanja i zaliha.

Phillips P. O'Brien, profesor strateških studija na Sveučilištu St. Andrews, opisao je subotnje napade krstarećih raketa na Lavov, u blizini granice s Poljskom, kao dio ruske strategije za prekid opskrbe ukrajinskim snagama koje se bore na istoku.

- Oni će i dalje htjeti što više poremetiti protok robe i zaliha od zapada prema istoku, od čega većina počinje putovanje oko Lavova - rekao je O'Brien.

Volodimir Fesenko, direktor neovisnog centra Penta sa sjedištem u Kijevu, rekao je da bi najavljeni pomak Rusije na istok mogao uslijediti kao posljedica neuspjelih napada na Kijev pa se sada postrojbe pregrupiraju, prije sljedeće faze borbi.

- Obje strane trebaju odmor iz različitih razloga, a Kremlj ga koristi za pregrupiranje svojih snaga i traženje novih taktika bez promjene svog strateškog cilja pokoravanja Ukrajine. Taktika bi se mogla promijeniti s početnog (neuspjelog) blitzkriega do opsade gradova, uništavanja gospodarstva i infrastrukture bombardiranjem, blokade luka i drugih stvari. Putin ima širok arsenal sredstava pritiska - upozorio je Fesenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:22