MACRONOV SAVJETNIK

‘Nazivati nas lošim gubitnicima? Ovo nije sukob ega, radimo sve da zaštitimo svoje stanovništvo‘

Macron je doveo u pitanje učinkovitost cjepiva za starije od 65 godina i izazvao je zgražanje u Britaniji gdje ga stariji dobivaju
Emmanuel Macron
 Ludovic Marin/AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i drugi europski čelnici nisu "loši gubitnici" u utrci s Velikom Britanijom koja brže od drugih cijepi svoje građane, nego se kreću u prikladnom sigurnom smjeru, rekao je u srijedu Macronov savjetnik.

Britanija je daleko ispred Francuske i drugih europskih država u cijepljenju stanovništva, nakon što je prije njih odobrila cjepivo Oxforda/AstraZenece.

Macron, koji je prošloga tjedna doveo u pitanje učinkovitost tog cjepiva za starije od 65 godina, izazvao je zgražanje u Britaniji gdje ga starije osobe dobivaju.

Upitan na briefingu za novinare jesu li on i drugi europski čelnici gubitnici budući da Britanija brže cijepi, Macronov savjentik je odgovorio: "Nazivati nas lošim gubitnicima? Ovo nije sukob ega, ovo nije PR sukob. Ono što radimo jest slijedimo našu javnozdravstvenu strategiju kako bi zaštitili svoje stanovništvo".

Članice EU-a su izabrale puno strožu proceduru odobravanja cjepiva u odnosu na ubrzani postupak u Britaniji kako bi izbjegli antivaksersko raspoloženje, dodao je

"Britanija je riskirala vrlo brzo odobrivši AstraZenecino cjepivo. Što se nas tiče, mi se kladimo na zdravstvenu sigurnost", istaknuo je Macronov savjetnik.

Regulator EU-a dao je prošli tjedan zeleno svjetlo AstraZenecinom cjepivu, uz upozorenje da još nema dovoljno podataka o učinkovitosti kod osoba starijih od 55 godina, ali da ga se unatoč tome može davati toj skupini ljudi.

Francuska, Njemačka i Belgija preporučuju to cjepivo samo za mlađe od 65 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:11