KAOS U AMERICI

NBA klubovi odbili igrati u znak prosvjeda, bijesni LeBron napustio sastanak: ‘J*** ovo!‘

Ranjavanje Jacoba Blakea izazvalo je novi val prosvjeda i nereda u Americi
 Kevin C. Cox

Američki sportski svijet sinoć je kompletno stao nakon što su Milwaukee Bucks odbili igrati petu utakmicu prve runde NBA playoffa protiv Orlanda Magica u znak protesta zbog ranjavanja Afroamerikanca Jacoba Blakea.

Bucksi su samo pokrenuli lavinu, a tijekom noći stigla je vijest da su klubovi iz Los Angelesa, Lakersi i Clippersi, glasali za bojkot ostatka sezone kao znak prosvjeda protiv policijske brutalnosti i rasizma.

Sve je počelo još u 22 sata po hrvatskom vremenu kada su na parket u Orlandu na zagrijavanje izašli samo košarkaši Magica. Već je tada bilo jasno da Bucksi ne misle izaći iz svlačionice, pa je vrh NBA lige sazvao hitan sastanak da se vidi kako i što dalje.

Prema riječima reportera Athletica, Shamsa Charanije, na sastanku je bilo iznimno vruće, padale su teške riječi, a Clippersi i Lakersi su glasali da se prekine cijela sezona.

Najglasniji je bio LeBron James koji je iz protesta naprasno otišao s tog sastanka, a odmah iza njega su iz sobe izašli svi predstavnici Clippersa i Lakersa.

- Ostatak sezone je itekako upitan - rekao je Charania.

LeBron je nešto prije tog sastanka na Twitteru napisao.

- J**** OVO! TRAŽIMO PROMJENE. DOSTA NAM JE!



Potez NBA klubova inspirirao je i ostale, tako da su odgođene utakmice i u američkim profesionalnim nogometnim i bejzbol ligama.

Vlasti u SAD-u kažu da je Jacob Blake imao nož u automobilu

Mladi Afroamerikanac Jacob Blake, teško ranjen u akciji policije koja je još jednom očito pretjerala s uporabom sile potaknuvši proturasističke prosvjede u Sjedinjenim Državama i bojkot košarkaša NBA lige, imao je nož u svom automobilu, priopćile su u srijedu vlasti Wisconsina.

U priopćenju ministarstva pravosuđa te savezne države na sjeveru SAD-a, navodi se da je policija stigla na mjesto događaja u Kenoshi nakon telefonskog poziva žene koja je rekla da je kod nje "prijatelj koji ondje ne bi smio biti".

Kada su izašli na teren, dodaje se u priopćenju, policijski službenici su "bezuspješno pokušavali uhititi" Blakea pomoću električnog paralizatora (elektrošokera).

Dvadesetdevetogodišnji otac obitelji upozorio ih je da "ima kod sebe nož", rekle su mjesne vlasti.

Istražitelji su pronašli nož na podu automobila u kojemu nije bilo drugog oružja, dodaju vlasti, otkrivajući ime policajca koji je ispalio sedam hitaca u leđa mladog čovjeka: Rusten Sheskey. Zasad je privremeno udaljen s dužnosti zajedno s još jednim kolegom.

Tri mjeseca nakon smrti Georgea Floyda, kojeg je ugušio policajac bijelac u Minneapolisu, u SAD-u se ponovo javlja bijes zbog rasizma i policijskog nasilja.

Nekoliko košarkaša, počevši s igračima susjednog Milwaukeeja, odlučili su u znak solidarnosti bojkotirati utakmice nagnavši NBA da odgodi tri utakmice doigravanja planirane u srijedu. "TRAŽIMO PROMJENE. DOSTA NAM JE", objavio je na Twitteru najbolji igrač Los Angeles Lakersa LeBron James.

Prosvjedne povorke su svaku noć prerastale u nasilje u Kenoshi u kojemu su se sukobljavali prosvjednici i policija.

U prilikama krajnje napetosti dvije su osobe ubijene iz vatrenog oružja a treća je ranjena malo prije ponoći u nejasnim okolnostima.

Sedamnaestogodišnji Kyle Rittenhouse, koji živi u susjednom Antiochu, u saveznoj državi Illinoisu, tridesetak kilometara od Kenoche, sumnjiči se za ta dva ubojstva i u pritvoru čeka podizanje optužnice, priopćila je kratko mjesna policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:32