SPOMINJE SE ‘ODRICANJE‘

NBC tvrdi: Zapadni dužnosnici u tišini razgovaraju s Kijevom o pregovorima s Rusijom

Bidenova administracija zabrinuta je da Ukrajina ostaje bez ljudstva dok Rusija ima naizgled beskonačne zalihe

Volodimir Zelenski

 Artur Widak/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia/Artur Widak/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia

Američki i europski dužnosnici počeli su potiho razgovarati s ukrajinskom vladom o tome kako bi mogli izgledati pregovori s Rusijom za okončanje rata, javlja NBC News pozivajući se na sadašnjeg visokopozicioniranog američkog dužnosnika i jednog bivšeg koji su upoznati s raspravama.

Razgovori su vođeni tijekom prošlog mjeseca, a uključivali su široko postavljene prijedloge o tome čega bi se Ukrajina trebala odreći da postigne dogovor s Moskvom. Dio razgovora, koje su dužnosnici opisali kao delikatne, održan je tijekom sastanka predstavnika Kontaktne skupine za obranu Ukrajine, u kojoj sudjeluje više od 50 zemalja koje podupiru Ukrajinu.

Rasprave koje se očigledno vode u političkim hodnicima potvrda su napisa o stanju na terenu, ali i posljedica političke dinamike u SAD-u i Europi.

Rat na mtvoj točki

Naime, američki i europski dužnosnici zabrinuti su da je rat došao do mrtve točke, a upitna je i mogućnost nastavka pružanja pomoći Ukrajini. Bidenova administracija zabrinuta je da Ukrajina ostaje bez ljudstva dok Rusija ima naizgled beskonačne zalihe. Ukrajina se također bori i s novačenjem i nedavno je bilo prosvjeda protiv beskrajnog vojnog roka, napominje NBC.

Američka vlada zabrinuta je i zbog toga koliko je pozornost javnost s rata u Ukrajini odvukao sukob na Bliskom istoku. Ta promjena mogla bi otežati osiguravanje dodatne pomoći Kijevu, kažu izvori NBC-ja.

Američki dužnosnici tvrde da Ukrajina vjerojatno ima vremena da nešto preokrene samo do kraja godine ili početka iduće, a onda bi trebali započeti hitniji razgovori o mirovnim pregovorima. O tome su razgovarali s europskim saveznicima, kažu.

Međutim, službeni kanali Bijele kuće ističu da je svaka takva odluka na Ukrajini te da su čvrsti u podršci Kijevu.

Predsjednik Joe Biden fokusiran je na iscrpljivanje ukrajinskih vojnih snaga, tvrde dvije osobe upoznate sa situacijom.

"Administraciju trenutno najviše brine ljudstvo", rekao je jedan izvor NBC-ju. Naime, SAD i saveznici mogu poslati Ukrajini oružje, ali ako nema obučenog vojnog kadra, ta oprema neće poslužiti svrsi.

Dodatna pomoć

Biden je zatražio da Kongres odobri dodatna sredstva za pomoć Ukrajini, ali zasad nema pomaka zbog otpora nekih republikanaca u Kongresu. Bijela kuća je u svom posljednjem prijedlogu vezala pomoć Ukrajini za pomoć Izraelu. To je dobilo podršku među nekim republikancima u Kongresu, ali drugi i dalje tvrde da će glasati samo za paket pomoći Izraelu.

Dok podrška javnosti pada, veliko je pitanje novac. Bidenova administracija potrošila je 43,9 milijardi dolara na sigurnosnu pomoć Ukrajini od ruske invazije u veljači 2022., prema podacima Pentagona. Američki dužnosnik za NBC kaže da je administraciji ostalo oko 5 milijardi dolara prije nego se iscrpe zalihe. A Ukrajini više ne bi bilo pomoći da administracija nije rekla da je otkrila računovodstvenu pogrešku od 6,2 milijarde dolara zbog višemjesečnog precjenjivanja opreme poslane u Kijev.

Bidenova administracija trenutno ne vidi nikakve znakove da je ruski predsjednik Vladimir Putin spreman pregovarati s Ukrajinom, rekla su dva američka dužnosnika. Zapadni dužnosnici kažu da Putin i dalje vjeruje da može "pričekati Zapad" ili nastaviti s borbom sve dok SAD i njegovi saveznici ne izgube domaću potporu za financiranje Ukrajine ili dok borba za opskrbu Kijeva ne postane preskupa.

U međuvremenu, Ukrajina i Rusija bore se da ne ostanu bez naoružanja. Američki dužnosnici također procjenjuju da će Rusija ove zime ponovno krenuti u napad na ukrajinsku infrastrukturu za grijanje i električnu energiju.

S druge strane, očekuje se da će Ukrajina željeti više vremena za borbu, posebno s novim, snažnijim naoružanjem. Međutim, "raste osjećaj da je prekasno i da je vrijeme za postizanje dogovora", kaže bivši američki dužnosnik NBC-ju. Nije, stoga, sigurno da će Ukrajina pokrenuti još jednu proljetnu ofenzivu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 09:39