SMRT ZNANSTVENIKA

'NE BOJIM SE ONOGA ŠTO DOLAZI POSLIJE SMRTI JER NISAM VJERNIK' Slavni nobelovac okončao život eutanazijom

(FILES) A file picture taken on January 27, 2006, in Namur, shows Belgian Professor Christian de Duve speaking during a conference entitled " What is life ?". Biochemical cytology specialist, Chrisitian de Duve who won the Nobel Prize for Medicine in 1974, died on May 4, 2013 euthanized at the age of 95 years. AFP PHOTO / BELGA / BRUNO ARNOLD
 AFP

Belgijski nobelovac Christian de Duve okončao je prije nekoliko dana svoj život eutanazijom, objavilo je Katoličko sveučilište Leuven na kojemu je desetljećima predavao.

Profesor de Duve preminuo je u 95. godini u svom domu u Nethenu, okružen obitelji i dvojicom liječnika.

- Bilo bi pretjerano reći da se ne bojim smrti. No, ja se ne bojim onoga što dolazi poslije jer nisam vjernik - izjavio je Christian de Duve u razgovoru za belgijski Le Soir u kojemu je obrazložio da je odlučio okončati život eutanazijom zbog brojnih zdravstvenih problema, uključujući i rak.

Nakon književnika Huga Clausa on je postao drugi poznati Belgijac koji se odlučio za eutanaziju koja je u njegovoj zemlji legalna još od 2002. godine.

Christian de Duve bio je jedan od najpoznatijih svjetskih biokemičara i bavio se istraživanjem stanica.

- Mi smo bolesni jer su naše stanice bolesne - rekao je jednom prilikom de Duve koji je otkrio lizosome , organele važne za obrambeni mehanizam stanica. Za svoja istraživanja stanica je 1974. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu.

Nakon što se prije nekoliko tjedana odlučio za eutanaziju, de Duve je vrijeme provodio pišući oproštajna pisma prijateljima i kolegama diljem svijeta.

Kako je posljednje trenutke želio provesti sa svoja dva sina i dvije kćeri, smrt je isplanirao za prvi svibanjski vikend kada se njegova obitelj mogla okupiti.

- Ostavio nas je vedar, a odbio je uzeti tablete za smirenje prije konačne injekcije. Otišao je s osmijehom i pozdravom - rekla je novinarima de Duveova kći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:17