OKUPACIJA DESNIČARA

‘Ne damo državu komunjarama!‘: Što se krije iza drame zbog koje je državna TV u Poljskoj prekinula program

Dotadašnjim šefovima zabranjen je ulazak u zgrade i pozvana je policija. Neki su se i zabarikadirali u zgradi...
 AFP

Nova poljska vlada desnog centra pod vodstvom Donalda Tuska odlučila je odmah demontirati glavne poluge vlasti ultradesne stranke Pravo i pravda (PiS) Jarosława Kaczyńskog, koja je vodila Poljsku od 2015. godine.

Tjedan dana od preuzimanja vlasti, parlament je u srijedu donio odluku o smjeni upravnih odbora javnih tvrtki, pa tako i javne televizije TVP, Poljskog radija i Poljske tiskovne agencije (PAP). Kaczyński se sa zastupnicima PiS-a zabarikadirao u zgradi javne televizije kako bi spriječio smjenu uprave i "branio medijski pluralizam", TV je nakratko prekinuo program.

Odbijajući prihvatiti gubitak vlasti, poljska desnica okupirala je državni TV, objavio je The New York Times. "Nećemo predati Poljsku komunjarama", vikao je jedan prosvjednik.

image
AFP

Tuskova vlada odlučila je smijeniti čelnike sigurnosnih službi, optužene za špijuniranje oporbe, i formirala je povjerenstva za istraživanje kaznenih djela iz vremena stare vlade. "Vežite sigurnosne pojaseve", objavio je Tusk u utorak.

Neovisno o tome, u srijedu su osuđena dva zastupnika PiS-a za kaznena djela u vrijeme prethodnog PiS-ova mandata od 2005. do 2007. godine: Mariusz Kamiński, bivši ministar policije, i njegov zamjenik Maciej Wąsik. Oni poručuju da ne priznaju presudu i neće se odreći zastupničkog imuniteta.

image

Mariusz Kaminski

AFP

Ignorirali Dudu

Javna televizija uvijek je bila blago naklonjena vlasti, no PiS je dolaskom na vlast 2015. uspostavio jaku kontrolu nad televizijom, zbog čega je Poljska znatno pala na svim ljestvicama slobode medija.

Javni mediji uvelike su favorizirali PiS i predsjednika Andrzeja Dudu, što je znatno utjecalo na rezultate izbora 2019. i 2020. godine. Zbog toga je vraćanje kontrole nad javnim medijima Tuskov prioritet uoči lokalnih izbora na proljeće i europskih izbora u lipnju, piše Politico. To je središnji projekt nove vlasti, ocjenjuje njemački Spiegel.

U srijedu ujutro je ministar kulture Bartłomiej Sienkiewicz smijenio čelnike TVP-a, Poljskog radija i PAP-a. Ministar je imenovao nove nadzorne odbore, a oni su imenovali nove uprave.

Dotadašnjim šefovima zabranjen je ulazak u zgrade i pozvana je policija. TVP-ov 24-satni informativni kanal TVP Info nakratko je prestao s emitiranjem, a potom je reprizirana serija o svećeniku koji radi kao detektiv. Glavni kanal, TVP1, iznenada je na deset minuta prekinuo program i emitirao samo svoj logo. Kanali TVP Info, TVP1, TVP3 i TVP World prestali su emitirati program, navodi Spiegel.

Parlament je prethodni dan usvojio rezoluciju kojom poziva Ministarstvo kulture da poduzme odlučne korake kako bi se "građanima vratio pristup pouzdanim informacijama, funkcioniranje javnih medija i osiguranje neovisnosti, objektivnosti i pluralizma". Nasuprot tome, predsjednik Duda upozorio je zastupnike "da djeluju unutar granica Ustava".

image

Jaroslaw Kaczynski

AFP

Gori od komunista

"Ovo je obrana demokracije. U svakoj demokraciji moraju postojati jaki protuvladini mediji", poručio je u utorak Jarosław Kaczyński, čelnik PiS-a i de facto vladar Poljske od 2015. do izbora 15. listopada 2023. kad je pobijedila tročlana koalicija na čelu s Tuskom.

PiS je nakon pobjede na izborima 2015. brzo krenuo u smjenu uprave, urednika i novinara za koje su smatrali da im nisu naklonjeni. Argument im je bio da su javni mediji bitni kao protuteža privatnim medijima koji favoriziraju oporbu.

U srijedu su prosvjednici predvođeni Kaczyńskim pokušali spriječiti smjene na čelu javnih medija, optužujući Tuska da je organizirao državni udar. U kratkom intervalu otpora portal javne televizije objavio je apel za otpor "ilegalnom napadu na javnu televiziju".

Borba oko javne televizije mogla bi biti uvertira u dugu rovovsku bitku nove vlade koja pokušava prekinuti stisak PiS-a nad brojnim državnim i javnim institucijama. Tusk je u srijedu navečer istaknuo da je nova vlada odlučna "vratiti pravni poredak i pristojnost u javnom životu".

Poljski Ustavni sud, koji je PiS stavio pod kontrolu, prošli je tjedan na zahtjev zastupnika PiS-a izdao nalog novoj vladi da ne mijenja upravu javnog emitera.

image
AFP

Parlament je u utorak zanemario nalog Ustavnog suda i donio rezoluciju kojom se nalaže izmjena upravljanja poljskim javnim radiotelevizijskim sustavom, mrežom regionalnih i nacionalnih radijskih i televizijskih kanala, zbog "hitne potrebe" vraćanja neovisnosti medija koje financira država.

Poručujući da neće odustati od obrane "slobode medija", lideri PiS-a tvrde da se sada ponavlja herojski otpor Solidarnosti komunizmu prije četiri desetljeća. No, neki pristaše počeli su im okretati leđa odmah nakon izbora, poput poznatog novinara Marcina Wolskog koji je optužio poljsku javnu televiziju za "goru propagandu" od komunističke.

Nekoliko najglasnijih zagovornika PiS-ove politike sklonilo se s ekrana, poput Danute Holecke, voditeljice večernjeg dnevnika, koja je prošli tjedan podnijela ostavku "nakon godina izlijevanja žuči na Tuska i suradnike", piše NYT.

Kako deinstalirati PiS-ovu "duboku državu"

Činjenicu da je proeuropska vlada ponovno preuzela odgovornost u Varšavi radosno su pozdravili mnogi šefovi država i vlada u Europi, piše njemački Spiegel.

Trostranačka koalicijska vlada Donalda Tuska pokušat će poništiti antidemokratske reforme bivše vlade, no pitanje je koliko će im to poći za rukom, jer je PiS svoje ljude instalirao toliko duboko da sama promjena vlasti neće biti dovoljna da bi se prekinuo njihov utjecaj.

Najvažnije bi bilo obnoviti neovisnost sudstva, a moguće i revidirati de facto zabranu pobačaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:23