PROGLAŠENJE SVECA

'NE DAMO VAM DA NJEGOŠA SVRSTATE UZ SVOJE ZLOČINCE' Velika svađa Beograda i Podgorice zbog najistaknutije figure crnogorske povijesti

Srbi i Crnogorci zakrvili su se oko Njegoša: Crnogorska mitropolija Srpske pravoslavne crkve proglasila je svecem Petra II. Petrovića Njegoša, najistaknutiju figuru crnogorske povijesti.

Prvo ga je na svečanosti na Cetinju svecem proglasio crnogorski mitropolit Amfilohije , onaj koji je nedavno održao misu za pokoj vlade Srbije te Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću poručio da će proći kao Zoran Đinđić.

Službenu odluku o kanonizaciji trebao bi donijeti Sabor SPC-a, koji je ovaj tjedan počeo zasjedanje u Beogradu.

Glasnogovornik SPC-a, episkop Irinej, rekao je novinarima da je Sabor primio prijedlog za kanonizaciju Petra Petrovića Njegoša i predao ga saborskoj komisiji za kanonizaciju “koja će svoj prijedlog podnijeti Saboru čija će odluka biti objavljena javnosti”. Očekuje se da će Sabor SPC-a zasjedati do početka lipnja.

Srbima se ta ideja sviđa. Matija Bećković izjavio je za Politiku kako je Njegošu davno rečeno: “Kao vladar, kao čovjek, kao pjesnik, ti si nebesnik!” Bećković ne vidi zašto bi to izazvalo probleme s Crnom Gorom.

Crnogorci misle drugačije: Mihailo, poglavar Crnogorske pravoslavne crkve (koju SPC ne priznaje), izjavio je da Amfilohije svojim prijedlogom pokušava “Njegoša uključiti u društvo razbojnika”. Predsjednik Skupštine Crne Gore, Ranko Krivokapić, bio je još oštriji: Amfilohije želi Njegoša staviti uz bok zločincima koje je njegova Crkva prije proglasila svecima.

- Oni čiji su sveci bili zločinci poslije Drugoga svjetskog rata i ovog rata, pokušavaju se sakriti iza crnogorske čistoće - rekao je Krivokapić na Lovćenu gdje je položio vijenac na Njegošev grob.

Crnogorski premijer Milo Đukanović, pak, odlučio je smiriti strasti. - Crna Gora je imuna na inicijative kakva je Amfilohijeva ideja da Njegoša proglasi svecem - rekao je i dodao da SPC ne shvaća promjene koje se događaju na srpskoj političkoj i društvenoj sceni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 03:01