SVETLANA TIHANOVSKA

‘Ne mislim da će Rusija pokrenuti novu ofenzivu iz Bjelorusije, Putin zna što bi to izazvalo‘

Tihanovska je u intervjuu za Reuters rekla da vjeruje da je svrha vježbi zastrašiti bjeloruski narod mogućnošću rata

Ilustracija

 -/Afp

Čelnica bjeloruske opozicije Svetlana Tihanovska rekla je u ponedjeljak da ne misli da će Rusija pokrenuti ofenzivu na Ukrajinu iz Bjelorusije nakon što su dvije zemlje tijekom dana započele vojne vježbe, no da bi Moskva mogla lansirati još raketnih projektila s teritorija svoje saveznice.

Moskva i Minsk započele su zajedničke vojne vježbe u ponedjeljak, što je u Kijevu i na zapadu izazvalo bojazan da bi Moskva mogla teritorij svoje saveznice iskoristiti za započinjanje nove ofenzive u Ukrajini.

Tihanovska je u intervjuu za Reuters, na marginama godišnjeg Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu, rekla da vjeruje da je svrha vježbi zastrašiti bjeloruski narod mogućnošću rata i uvjeriti ga da predsjednik Aleksandar Lukašenko čini sve kako bi izbjegao sukob.

"Druga svrha je zaprijetiti Ukrajini, odvratiti pažnju njihovih vojnika s istočnog dijela zemlje na sjeverne granice", kazala je Tihanovska, koja je iz Bjelorusije pobjegla nakon predsjedničkih izbora 2020. godine.

Bjelorusija tvrdi da su vježbe obrambene naravi i da neće stupiti u rat, dok je Kremlj opovrgnuo tvrdnje da pritišće Lukašenka da preuzme aktivniju ulogu u sukobu u Ukrajini, koji naziva "posebnom vojnom operacijom".

Bjelorusija je provela brojne vojne vježbe, bilo s Rusijom, bilo samostalno, otkako je Moskva započela invaziju na Ukrajinu u veljači. Minsk, zajedno s Moskvom, također pojačava vojne vježbe naoružanjem i vojnom opremom.

Međutim, nejasno je kolika je želja bjeloruskog naroda da uđe u rat protiv svojeg susjeda.

"Lukašenkov režim nije siguran hoće li, ako pošalje vojnike da se bore uz rusku vojsku u Ukrajini, bjeloruski narod promijeniti stranu, sakriti se ili izdati ga pa status quo odgovora Lukašenku i (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu", rekla je Tihanovska.

Lukašenko, jedan od rijetkih Putinovih čvrstih saveznika, dopustio je Rusiji da koristi bjeloruski teritorij za raketne napade na Ukrajinu i kao mjesto ulaska za ruske vojnike i vojne zrakoplove od početka rata 24. veljače prošle godine.

"Sumnjam da se mogući napad može dogoditi na tlu, no rakete mogu biti lansirane s bjeloruskog teritorija u bilo kojem trenutku", poručila je Tihanovska, istaknuvši da do toga već mjesecima nije došlo.

"Putin zna da bi učešće bjeloruskih vojnika moglo izazvati nepredvidive posljedice", dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:11