STRAH OD DRUGOG VALA

NE POPUŠTAJU SE SAMO MJERE U HRVATSKOJ Evo kako druge europske države stoje s ukidanjem rigidnih restrikcija

 AFP

Sve više europskih zemalja popušta mjere ograničenog kretanja uvedene zbog pandemije covida-19, a Francuska i Belgija učinit će to od ponedjeljka, ali uz krajnji oprez zbog straha od drugog vala zaraze.

Francuska - U ponedjeljak počinju raditi frizerski saloni, trgovine s konfekcijom, cvjećarnice i knjižare, pošto su dva mjeseca bili zatvoreni. Barovi, restorani, kazališta i kina ostaju zatvoreni.

Osnovne škole koje u načelu rade, primit će tek mali dio djece, ovisno o prostoru kojim raspolažu. Maske će se vani morati često koristiti, osobito u javnom prijevozu. Na radnom mjestu i u trgovinama mora se strogo poštovati mjera društvenog distanciranja.

Za kraća putovanja više neće trebati propusnica, ali ona izvan kruga od 100 km od kuće bit će i dalje ograničena i nadzirana.

Belgija - Većina trgovina otvara se u ponedjeljak u Belgiji uz uvjet da se poštuje fizički razmak. Nošenje maske se preporučuje. Ugostiteljski objekti poput barova i restorana i dalje su zatvoreni.

U središtu Bruxellesa brzina će biti ograničena na 20 km/h a prednost će imati biciklisti i pješaci. U nedjelju, na Majčin dan, svaka obitelj u Belgiji moći će ugostiti četiri osobe. Škole se otvaraju tek nakon 18. svibnja.

Nizozemska - U ponedjeljak se otvara dio osnovnih škola i jaslica, a s radom nastavljaju i autoškole, frizerski saloni, teretane i knjižnice uz pravila distanciranja.

Švicarska - Škole i fakulteti koji su u Švicarskoj bili zatvoreni od sredine ožujka, ponovo se otvaraju u ponedjeljak, ali će u razredima većinom biti puno manji broj učenika.

Proradit će i restorani, muzeji i knjižare, dakako uz poštovanje propisanih mjera. Skupovi s više od pet osoba načelno su i dalje zabranjeni.

Španjolska - Nova faza u popuštanju koja bi trebala trajati do kraja lipnja počinje u Španjolskoj gdje će polovina od 47 milijuna stanovnika moći od ponedjeljka organizirati obiteljska i prijateljska druženja na kojima će smjeti biti do deset ljudi.

Terase, barovi i restorani radit će sa smanjenim kapacitetom. Ove odredbe se ne odnose na Madrid i na Barcelonu koji su najteže stradali u epidemiji što je diljem zemlje pokosila više od 26.000 ljudi.

Ipak, nogometni klub Barcelona nastavio je treninge u petak, a njegov športski suparnik Real Madrid će u ponedjeljak.

Premijer Pedro Sanchez pozvao je u subotu na "oprez" jer virus i dalje "vreba". Dopuštena su samo putovanja unutar pokrajina. Kina i kazališta ostaju zatvorena. Povratak u škole najavljen je za rujan.

Velika Britanija - Premijer Boris Johnson treba u nedjelju navečer iznijeti plan eventualnog popuštanja karantene u Velikoj Britaniji uvedene 23. ožujka.

No s više od 31.000 umrlih i stanjem koje je i dalje kritično, "neće biti velikih promjena od danas do sutra, bit ćemo veoma oprezni", upozorio je u petak ministar okoliša George Eustice.

Vlada u Londonu mogla bi ipak odobriti otvaranje trgovina s vrtlarskom opremom, što je velik hobi Britanaca kojima izolacija teško pada.

Italija - Premda će u Italiji škole ostati zatvorene do rujna, tvornice, gradilišta i uredi rade od 4. svibnja. Pravila društvenog distanciranja ostaju na snazi, pa i u parkovima koji su otvoreni za javnost, a u javnom prijevozu obavezno je nošenje maske.

U Rimu su mnoge obitelji izašle ovaj vikend na trg Cavour nedaleko od Vatikana. Većina ih je nosila maske, djeca su se loptala, vozila bicikle ili romobil.

Maloprodajne trgovine otvaraju se 18. svibnja, kao i muzeji, kulturne ustanove, crkve i knjižnice. Barovi i restorani koji su i dosad mogli prodavati jela 'za van', otvaraju se za goste 1. lipnja, kao i kozmetički i frizerski saloni.

Njemačka - U njemačkim restoranima ručati se sada može u saveznoj pokrajini Mecklenbourgu, na sjeveru, gdje su se prvi barovi i restorani otvorili u subotu. Druge savezne pokrajine učinit će to ovih dana i tjedana.

Premda su nošenje maske i držanje fizičkog razmaka obavezni, većina trgovina manjih od 800 četvornih metara otvorila se 20. travnja. Frizerski saloni, crkve, muzeji, memorijalni domovi, zoološki vrtovi i igrališta otvoreni su. U nekim pokrajinama škole su počele raditi 4. svibnja.

Kulturne ustanove i športski tereni ostaju zatvoreni. Veća okupljanja su zabranjena najmanje do 31. kolovoza. Kancelarka Angela Merkel i pokrajine dogovorili su se o ponovnom uvođenju karantene u slučaju porasta broja zaraženih.

Austrija - Prvog vikenda u svibnju u Austriji su se otvorili teniski i golfski tereni. Ukinuta su ograničenja kretanja i dopušteni skupovi do deset ljudi, uz poštovanje socijalne distance. Nošenje maske je obavezno u javnom prijevozu i u trgovinama.

Učenici završnih razreda vratili su se 4. svibnja u školu, nakon čega će se postupno vratiti i drugi. Restorani se trebaju otvoriti 15. svibnja.

Poljska - Hoteli u Poljskoj mogu nastaviti s radom od ponedjeljka, ali strani turisti i dalje moraju po dolasku 14 dana biti u karanteni. To je katastrofa za turistički sektor koji traži otvaranje granica.

"Na rubu smo propasti. Direktori nas upozoravaju da će nas morati otpuštati ako se do kraja mjeseca ništa ne promijeni", rekao je zaposlenik hotela koji je u petak prosvjedovao u Swinoujscieju, blizu njemačke granice.

Premda mogu raditi od 6. svibnja, većina jaslica i dječjih vrtića još su zatvoreni.

Danska - U Danskoj, koja je među prvima u Europi popustila restrikcije kada je 15. travnja vratila učenike u klupe, u ponedjeljak se otvaraju trgovački centri.

Fakulteti, barovi, restorani i crkve otvaraju se 18. svibnja uz obavezno poštovanje mjera zaštite.

Norveška - U Norveškoj u kojoj su se škole od 27. travnja otvorile za djecu od 6 do 10 godina, u ponedjeljak će se otvoriti za svu djecu, uz poštovanje higijenskih propisa i razmaka. Isto vrijedi za autoškole. Barovi i zabavni parkovi moraju pričekati do 1. lipnja.

Island - Sveučilišta, muzeji i frizerski saloni počeli su raditi na Islandu 4. svibnja.

Finska - Redovita nastava u školama nastavlja se u Finskoj 14. svibnja, dva tjedna prije početka ljetnih praznika.

Hrvatska - U Hrvatskoj terase, barovi i restorani otvaraju vrata u ponedjeljak. Okupljanja do 10 osoba bit će odsad moguća a dječji vrtići i škole radit će na dragovoljnoj osnovi.

Srbija - U ponedjeljak se otvaraju vrtići za djecu predškolske dobi u Srbiji. Trgovački centri otvorili su se 8. svibnja, a barovi i restorani 4. svibnja.

Grčka - Nakon knjižara i frizerskih salona koji rade od 4. svibnja, u ponedjeljak se u Grčkoj otvaraju sve trgovine. Trgovački centri bit će zatvoreni do 1. lipnja.

Brojni Grci su iskoristili prvi vikend nakon popuštanja restrikcija kako bi se osunčali na plažama blizu Atene.

Akropola i povijesne znamenitosti otvaraju se za posjetitelje 18. svibnja a muzeji 15. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2023 22:15