ALEKSANDAR VUČIĆ

‘Ne prihvaćam nazočnost predstavnika Srba na proslavi Oluje, ali neću ih nazvati izdajnicima‘

Napomenuo je da su se svi Srbi iz regije dogovorili s njim da ‘ne idu Srbi jedni protiv drugih‘
Aleksndar Vučić
 Andrej Isakovic/AFP

- Odlazak predstavnika Srba iz Hrvatske na, kako Hrvati kažu, proslavu Oluje, dalo bi legitimitet etničkom čišćenju. No, kakvu će odluku oni donijeti to ja ne znam, ali to je gesta koju ne mogu prihvatiti i ne mogu prihvatiti njihovu nazočnost. No, oni tamo žive, i neću ih zato nazvati izdajnicima, kazao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je na tiskovnoj konferenciji u Beogradu povodom mogućeg dolaska predstavnika SDSS-a na obilježavanje 25 godišnjice Oluje.

Kazao je kako je o tome razgovarao s Miloradom Pupovcem, ali nije kazao detalje tog razgovora.

- Ako odu nastojat ću ih razumjeti, kazao je Vučić. Napomenuo je da su se svi Srbi iz regije dogovorili s njim da "ne idu Srbi jedni protiv drugih" jer meni je važno "srpsko jedinstvo gdje god oni živjeli", kazao je Vučić.

Srbijanski predsjednik je istaknuo kako Oluja nije za Srbe samo traumatično iskustvo, nego "zločin etničkog čišćenja".

Koliko je poznato, danas bi SDSS, odnosno Milorad Pupovac i potpredsjednik Vlade Boris Milošević, trebali donijeti odluku o svom odlasku u Knin 5 kolovoza, a Vučić im je otvoreno poručio da njihovu gestu ne podržava, ali ju "nastoji shvatiti".

Vučić je također najavio da će ove godine predstavnici Srbije i bosansko-hercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) zajednički obilježiti obljetnicu "Oluje" na području Rače, uz granicu s BiH, gdje je 1995. prešao najveći broj izbjeglica tijekom egzodusa iz Hrvatske.

- Na tom području napravit ćemo, zajedno s RS, veliki spomen park da se nikada ne zaboravi zločin najvećeg etničkog čišćenja poslije Drugog svjetskog rata, ali i da kažemo hvala Srbima-Krajišnicima koji danas zajedno sa nama sudjeluju u izgradnju Srbije i njezinom napretku", rekao je Vučić.

Središnja državna komemoracija žrtvama hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" u Srbiji prošle godine održana je pored manastira Krušedol na Fruškoj gori, u Vojvodini, a uz srbijanski državni vrh nazočili su joj čelnici Republike Srpske, predstavnici Srba iz regije, među kojima i tadašnji predsjednik SNV-a u Hrvatskoj Milorad Pupovac, te poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:16