UPALJEN ALARM

‘Ne putujte tamo, pojavila se nova upala pluća koja je ubila 1700 ljudi, opasnija je od korone‘

Građanima su poručili da poduzmu iste mjere opreza kao i kod Covida-19
 Cesar Von Bancels/AFP

Kinesko veleposlanstvo u Kazahstanu upozorilo je svoje građane u toj zemlji da budu oprezni zbog izbijanja virusne upale pluća koja se čini još smrtonosnijom od bolesti uzrokovane novim koronavirusom.

Zbog te upale pluća i koronavirusa u isto vrijeme, diplomati su zdravstveno stanje u Kazahstanu opisali kao vrlo loše. Od početka godine su u toj zemlji od upale pluća umrle 1772 sobe. Samo u lipnju je bilo 628 smrti, uključujući i kineske državljane, stoji u priopćenju na web stranici veleposlanstva.

'Stopa smrtnosti od ove bolesti je mnogo viša nego stopa smrtnosti od koronavirusne upale pluća', dodaje se u priopćenju.

Kazahstansko ministarstvo zdravlja i druga znanstvena tijela provodila su komparativnu studiju te virusne upale pluća i Covida-19, no još uvijek nema konačnih rezultata.

Građanima su poručili da poduzmu iste mjere opreza kao i kod Covida-19 koji je nastao u kineskom Wuhanu u prosincu prošle godine.

Kineskim građanima u Kazahstanu su savjetovali da ne napuštaju domove ako za to nema prijeke potrebe. Savjetuje im se i da izbjegavaju gužve, nose zaštitne maske za lice, često peru ruke i potraže liječničku pomoć u slučaju bilo kakvih simptoma.

Russia Today javlja da je kazahstansko ministarstvo zdravstva priopćilo da je između 29. lipnja i 5. srpnja zabilježeno više od 32.000 slučajeva upale pluća i više od 9.400 slučajeva Covida-19- U tom je razdoblju od upale pluća umrla 451 osoba, dok je preminulo 76 bolesnika s koronavirusom.

Stručnjaci upozoravaju da se stopa smrtnosti od upale pluća u Kazahstanu u lipnju ove godine povećala čak četiri puta u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Mnogim oboljelima od te upale pluća nije dijagnosticiran i Covid-19. Međutim, to bi se moglo objasniti i činjenicom da su testovi na koronavirus često neprecizni.

Predsjednik Kazahstana Kasim-Jomart Tokajev rekao je da se ta zemlja bori s drugim valom koronavirusa, zajedno s velikim problemima zbog slučajeva upale pluća.

Donesena je odluka da će svi pacijenti s upalom pluća dobiti jednak tretman kao i oni koji boluju od koronavirusa.

Porast slučajeva upala pluća u Kazahstanu velik je izazov za tamošnji zdravstveni sustav koji se suočava s nedovoljnim brojem bolničkih kreveta, medicinskog osoblja, lijekova te opreme za testitanje. Vlada je smijenila ministra zdravstva, koji je i sam obolio od upale pluća. Najavljena je dvotjedna karantena koja je počela 5. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. siječanj 2022 07:45