EMMANUEL MACRON

‘Ne slažem se s mišljenjem njemačke ministrice, Europa mora biti neovisna u vlastitoj obrani‘

"Moram reći da Vijeće sigurnosti više ne donosi korisne odluke ", rekao je Macron
Emmanuel Macron
 Ludovic Marin/AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kritizirao je Vijeće sigurnosti i pozvao europske nacije da suvereno preuzmu odgovonorst za vlastitu obranu kako to čine SAD i Kina, u intervju za časopis Grand Continent, prenose agencije u ponedjeljak.

"Moram reći da Vijeće sigurnosti više ne donosi korisne odluke ", rekao je Macron, prenosi agencija dpa.

Francuska je jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti uz Sjedinjene Države, Kinu, Rusiju i Veliku Britaniju i svaka od njih raspolaže pravom veta. SAD tradicionalno blokira rezolucije kritične prema Izraelu, a Rusija je, između ostalog, spriječila donošenje sankcija Siriji.

Europa mora biti neovisnija u vlastitoj obrani, rekao je Macron u intervjuu.

"Sjedinjene Države poštovat će nas kao saveznike ako i mi sami sebe shvatimo ozbiljno te ako budemo suvereni u vlastitoj obrani", rekao je.

Autonomna obrana

Odbacio je komentare njemačke ministrice obrane Annegret Kramp-Karrenbauer koja je za Politico 2. studenoga rekla da Europa mora ostati ovisna o američkoj vojnoj zaštiti u bliskoj budućnosti, piše Reuters.

"Potpuno se ne slažem s tim mišljenjem njemačke ministrice obrane", rekao je Macron te izrazio uvjerenje da njemačka kancelarka Angela Merkel dijeli njegovo mišljenje.

"Moramo nastaviti graditi našu vlastitu autonomiju kako to čine SAD i Kina svaka za sebe".

Macron je lani izazvao mjesece rasprave kada je za NATO rekao da je "klinički mrtav" zbog pomanjkanja suradnje između SAD-a i ostatka saveza.

Prema izvorima iz francuske vlade, Macron treba u ponedjeljak primiti američkog državnog tajnika Mikea Pompea, ali diskretno, bez prisustva medija koji neće nazočiti ni sastanku Pompea i njegova francuskog kolege Jean-Yvesa Le Driana.

Pariz je rekao da je primio Pompea na njegov zahtjev i transparentno prema suradnicima Joea Bidena. Macron je bio među prvima koji je čestitao demokratu Bidenu na izbornoj pobjedi koju Donald Trump odbija prihvatiti.

Kritike anglosaksonskim medijima

U intervjuu za The New York Times Macron se požalio i na pisanje pojedinih medija na engleskom jeziku o nedavnim džihadističkim napadima na Francusku optuživši ih da "daju legitimnost nasilju" svojim nerazumijevanjem francuskog konteksta.

"Kada je prije pet godina Francuska bila napadnuta, sve nacije svijeta bile su uz nas", rekao je Macron.

"A kada vidim u tom kontekstu da brojni dnevni listovi za koje sam mislio da dijele naše vrijednosti, pišu o zemlji koja je dijete prosvjetiteljstva i Francuske revolucije opravdavajući nasilje, kažu da je srž problema u tome što je Francuska rasistička i islamofobna zemlje, e onda kažem: poljuljani su temelji".

Radikalni islamist 16. listopada odrubio je glavu francuskom učitelju blizu Pariza koji je djeci u sklopu poduke o slobodi govora pokazao karikature proroka Muhameda, a nešto poslije u listopadu troje ljudi je ubijeno u napadu nožem u crkvi u Nici.

Macron je zbog toga najavio snažniji obračun sa svim vidovima radikalnog islamizma te je branio slobodu govora na što su održani masovni prosvjedi u muslimanskim zemljama i počeo je bojkot francuskih proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:07