ESTONSKA PREMIJERKA

‘Ne smijemo podcijeniti rusku vojsku, nije se iscrpila! Oni ni ne broje svoje mrtve‘

Bitno je da ne ponovimo istu pogrešku kao što smo učinili na Krimu, u Donbasu i u Gruziji, kaže Kallas

Kaja Kallas

 Kenzo TRIBOUILLARD/AFP

Estonska premijerka Kaja Kallas poručila je ostalim zapadnim zemljama kako bi bila greška potcijeniti rusku vojnu moć u Ukrajini, te je naglasila kako Moskva računa da će sukob trajati još dugo vremena.

"Čula sam da se priča, znate, da više ne postoji prijetnja jer su se iscrpili", kazala je Kallas u intervjuu za AP. "Ne, nisu!", upozorila je. "Imaju još puno vojnika koji mogu doći i boriti se - oni ni ne broje živote koje gube. Ne broje ni artiljeriju koju tamo gube. Tako da ne mislim da bismo ih trebali podcijeniti na dulji rok i misliti da oni ne mogu nastaviti", rekla je Kallas. Pozvala je i Europu da osigura progon osoba koje čine ratne zločine i pokušavaju provesti genocid.

Zajedništvo Unije

Ruski predsjednik Vladimir Putin, istaknula je Kallas, je do sada izbjegao bilo kakvu kaznu za pripajanje poluotoka Krima 2014. godine, kao i za podržavanje oružane pobune u regiji Donbas, u kojoj je poginulo preko 14.000 ljudi čak i prije ovogodišnjeg početka rata u Ukrajini.

Pohvalila je zajedništvo koje je Europska unija pokzala u kažnjavanju Rusije nakon početka invazije na Ukrajinu, no i kazala je kako je od samog početka bilo jasno da će "s vremenom biti sve teže" držati se zajedno.

"Prvo, uveli smo sankcije koje su bile relativno lake", rekla je Kallas. "Sada se krećemo prema sankcijama koje su znatno teže. No, za sada, uspjeli smo postići zajedništvo, čak i ako imamo različita mišljenja. Ovo je normalno za demokraciju. Vodimo debate, raspravljamo, i potom nalazimo rješenje. Za sada, bilo je neugodno iznenađenje za Putina da smo još uvijek ujedinjeni".

Posljedice po Ruse

Kallas je upozorila i da bi bila pogreška pregovarati o mirovnom sporazumu u kojem bi se Ukrajina odrekla dijela teritorija. "Bitno je da ne počinimo ponovno istu pogrešku kao što smo učinili na Krimu, u Donbasu, u Gruziji... Istu smo grešku učinili već tri puta, govoreći da je cilj pregovarati, mirovni sporazum.

Jedino što Putin čuje od toga je 'Ja ovo smijem raditi jer neće uslijediti nikakva kazna'", rekla je Kallas i dodala kako se "svaki sljedeći put ponavlja s više ljudske patnje nego prošlog puta".

Estonska premijerka smatra i da nije problematično što sankcije pogađaju ruske građane, dok za sada nemaju nikakvog utjecaja na Putina. "Mislim da ruska populacija mora osjetiti posljedice, jer kad pogledate, podrška Putinu je vrlo visoka", kazala je.

"Ruski se vojnici hvale zločinima pred svojim ženama i majkama. I ako žene i majke kažu 'u redu je što radiš tamo'... Mislim, ovo je također rat koji Rusija i ruski narod održavaju u Ukrajini".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:46