IPAK SE POVLAČE!?

‘Ne smijemo se uključiti u sukob u Gazi, to je zamka koju nam sprema Izrael, izbio bi rat s Amerikom‘

Hadad-Adel dio je ultrakonzervativne grupacije u Iranu, član je vijeća koje rješava sporove u iranskoj politici te savjetuje vrhovnog vođu Alija Hameneija

Podrška Palestini u Iranu

 -/Afp

Iran se ne bi trebao uključiti u rat u Pojasu Gaze, upozorio je u Teheranu istaknuti iranski političar u izjavi za list Etemad u subotu, a u Teheranu je održan prosvjed protiv smrti djece i civila u Gazi.

"Oni u Iranu koji se žele uključiti u rat u Gazi moraju znati da je to upravo ono što cionistički režim želi", rekao je Gholam-Hussein Hadad-Adel, koristeći se uobičajenom terminologijom za zrael.

Iransko sudjelovanje u sukobu dovelo bi do rata sa SAD-om, rekao je Hadad-Adel. U ratu ovakvog tipa, Izrael bi bio na "sigurnoj strani", rekao je.

Hadad-Adel dio je ultrakonzervativne grupacije u Iranu, član je vijeća koje rješava sporove u iranskoj politici te savjetuje vrhovnog vođu Alija Hameneija.

Njegovi komentari uglavnom zrcale Hameneijeve koji, prema iranskom ustavu, ima posljednju riječ u svim strateškim pitanjima.

Teheran je opetovano izražavao podršku Hamasu od napada 7. listopada, no također je nijekao izravno sudjelovanje u planiranju ili izvršenju napada.

Međutim, na prosvjedima i unutar vojske tražilo se da Iran aktivnije podupre Hamas, u skladu s čvrstom antiizraelskom politikom koja postoji u Iranu od revolucije 1979. godine.

Promatrači vjeruju da nije vjerojatno da Teheran intervenira u trenutnom sukobu, s obzirom na to da se Iran nalazi u ekonomskoj krizi i ne bi sebi mogao priuštiti vojni sukob s Izraelom ili SAD-om.

U subotu su tisuće Iranaca sudjelovale u državnim prosvjedima protiv smrti djece i drugih civila u ratu u Gazi, a vrhovni vojni zapovjednik rekao je da je Izrael na putu prema propasti u ovom ratu iscrpljivanja, javlja Reuters.

"Palestina stoji na putu rata iscrpljivanjem. Izrael će se suočiti s definitivnom prijetnjom i završiti u ropotarnici povijesti", rekao je zapovjednik Revolucionarne garde, Hossein Salami, na skupu u Teheranu koji se prenosio na državnoj televiziji.

"Bitka nije završena, islamski svijet će napraviti sve što mora. I dalje postoje veliki, neiskorišteni kapaciteti", rekao je Salami, iako nije ukazao na bilo kakve planove Irana da se pridruži sukobu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:38