VOJNA AKTIVNOST

Ne smiruju se napetosti: Američko izaslanstvo na Tajvanu dok Kina u blizini održava vojne vježbe

U ponedjeljak je u tajvanski zračni prostor ušlo dvadeset i pet kineskih zrakoplova, najviše dosad
 Handout/TAFP PHOTO/Taiwan’s Ministry of Foreign Affairs

Kina je u srijedu održala vojne vježbe u blizini Tajvana, nekoliko sati prije no što će u Taipei stići američki dužnosnici kako bi izrazili podršku predsjednika Joea Bidena tom otoku i njegovoj demokraciji.

Tajvan se opetovano žali na kinesku vojnu aktivnost u blizini svog teritorija, uključujući ulaske kineskih borbenih zrakoplova i bombardera u njegov zračni prostor ili približavanja kineskog nosača aviona.

U ponedjeljak je u tajvanski zračni prostor ušlo dvadeset i pet kineskih zrakoplova, najviše dosad, prenosi Reuters.

Kineski ured za pitanje Tajvana rekao je da je su se vlada tog otoka i separatisti udružili s „vanjskim snagama“ da provociraju i štete miru i sigurnosti.

„Kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) organizira aktualne borbene vježbe u Tajvanskom prolazu kao nužnu akciju u trenutnoj sigurnosnoj situaciji i kako bi čuvala nacionalni suverenitet“, objavio je glasnogovornik Ma Xiaoguang.

„To je samo odgovor na miješanje vanjskih snaga“ i tajvanskih provokacija, dodao je.

SAD, koji kao i većina država prepoznaje samo vladu u Pekingu, a ne i onu u Taipeiju, ali je ipak najveći podupiratelj Tajvana u regiji, sa sve većom zabrinutošću prati rast napetosti između Kine i otočne države.

Kasnije u srijedu će na Tajvan stići bivši američki senator Chris Dodd i bivši zamjenici državnih tajnika Richard Armitage i James Steinberg. Dužnosnik Bijele kuće taj je posjet prozvao „osobnim signalom“ Bidenove predanosti Tajvanu i njegovoj demokraciji.

Amerikanci će se u četvrtak susresti s tajvanskom predsjednicom Tsai Ing-wen. Glasnogovornik njezinog ureda Xavier Chang rekao je kako to putovanje „ponovno pokazuje snažan odnos Tajvana i SAD-a“ i „višestranačku podršku Tajvanu u SAD-u“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:59