LIJEPA APRIL

Ne stišava se rasistički skandal u čijem je središtu francuska misica hrvatskog podrijetla: ‘Ovo je tužno‘

Policija je otvorila istragu zbog prijetnji i uvreda na račun prve pratilje Miss Francuske April Benayoum
 Loic Venance/AFP

Izbor prve pratilje Miss Francuske za 2021. godinu izazvao je takvu poplavu hejterskih komentara na društvenim mrežama da je ministar unutarnjih poslova te zemlje naredio istragu i podizanje optužnice protiv mrzitelja 21-godišnjakinje koja je na natjecanju u ljepoti predstavljala francusku regiju Provansu.

"Mobilizirao sam policiju i žandarmeriju", poručio je Gérald Darmanin, ministar unutarnjih poslova, dan nakon što je natjecanje u ljepoti zasjenio ksenofobni, rasistički skandal.

Intervju u subotu

Naime, razlog ze poplavu otvorenih i prijetećih komentara na račun mlade ljepotice April Benayoum, koja je bila korak do toga da predstavlja Francusku na svjetskom natjecanju, njezini su korijeni koje je otkrila u intervjuu u subotu kad je bilo francusko finale. Njezina je majka, saznali su sugrađani, "srpsko-hrvatskih korijena", a otac joj je "izraelsko-talijanskog podrijetla", izjavila je Benayoum i izazvala salvu komentara na Twitteru.

"Hitler te nije zaboravio", komentirao je na Twitteru jedan od djevojčinih mrzitelja, a ostali komentari bili su u sličnom tonu. Kako navodi britanski Times, najmanje 40.000 komentara na toj društvenoj mreži odnosilo se prošle subote na misicu i njezino židovsko podrijetlo.

"Duboko sam šokiran poplavom iznenađujuće agresivnih antisemitskih uvreda", izjavio je ministar Darmanin i najavio ozbiljnu policijsku reakciju.

Osam milijuna ljudi pratilo je natjecanje na francuskoj televiziji, i to je bila emisija s rekordnom gledanošću u Francuskoj u vrijeme kad su Francuzi pod strogim mjerama zaštite od širenja koronavirusa. Amandine Petit, 23-godišnjakinja iz Normandije, ponijela je prestižnu titulu, ali njezina pobjeda i cijeli događaj je zasjenila mržnja prema prvoj pratilji.

Političari su redom osudili antisemitske komentare na djevojčin račun. Marlène Schiappa, ministrica za državljanstvo, osudila je "neviđeno cjelonoćno nasilje" protiv djevojke na društvenim mrežama. Benayoum, rođena 2020., studira marketing u Aix de Provanceu, a izjavila je da će tužiti ljude koji su se uključili u virtualni napad na nju. U Francuskoj je javna uvreda antisemitskog karaktera kažnjiva, a maksimalna kazna je do godinu dana zatvora i 45.000 eura kazne.

Renaud Muselier, regionalni predsjednik, izjavio je da Benayoum savršeno predstavlja jugoistočnu Francusku s obzirom na to da je "Francuskinja talijansko-izraelskih korijena". Nije to prvi put da francuska misica dobije takav tretman zbog "nefrancuskih" korijena. Clémence Botino, koja je bila predstavnica francuskog prekomorskog teritorija Guadeloupe, prošle je godine izabrana za Miss Francuske. Izbor tamnopute Francuskinje izazvao je salvu rasističkih komentara na društvenim mrežama.

Ta 23-godišnja povjesničarka umjetnosti koja je studirala na prestižnoj Sorboni našla se na meti zbog afro-karipskih korijena. Aktivisti koji se bore protiv rasizma kritizirali su prošle godine platformu Pharos, koja se uime vlade bori protiv govora mržnje na internetu, što nije snažnije reagirala na napade na misicu zbog boje puti. "Vlada nije reagirala ni nadležne institucije ni ministri, a pogotovo nadležna ministrica Marlène Schiappa, poručili su tada kritičari.

Nedovoljno Francuskinja

Te godine rasističke je komentare trpjela i predstavnica provincije Ile-de-France Evelyne de Larichaudy, jer je podrijetlom s Reuniona. Kritizirana vlada ove je godine odlučila promptno reagirati i zaštititi natjecateljicu "nedovoljno francuskih korijena". Sama Benayoum, iako najavljuje tužbu, izjavila je da ne dopušta da je takvi komentari diraju, a rekla je da je za komentare saznala od rodbine.

"Tužno je vidjeti takvo ponašanje u 21. stoljeću", izjavila je Benayoum. Organizatori natjecanja, koje 2021. godine puni 100 godina postojanja, istaknuli su da su antisemitski komentari u suprotnosti s vrijednostima showa. Ogradila se i televizija koja je prenosila događaj.

image
Loic Venance/AFP

Reagirale su i židovske udruge u Francuskoj. Međunarodna Liga protiv rasizma i antisemitizma ocijenila je da se natjecanje za Miss Francuske pretvorilo na Twitteru u antisemitsku kanalizaciju usmjerenu protiv Miss Provanse. Nadležne institucije u Francuskoj proteklih godina bilježe porast antisemitskih napada, a francuska je vlada pod pritiskom da se snažnije njima pozabavi.

U Francuskoj je javna uvreda antisemitskog karaktera kažnjiva s do godinu dana zatvora i 45.000 eura kazne

Uvrede za missicu

"Hitler te je zaboravio istrijebiti, Miss Provence"

"Ujak Hitler te zaboravio istrijebiti"

"Miss 2021. Nemojte za nju glasati jer je Izraelka"

"Miss Provence je povezana s Izraelom, riješite je se"

"Miss Provence je Izraelka, onome koji glasa za nju majka je prostitutka"

"Ne postoji Izrael Miss Provence, samo Palestina"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 02:35