SIRIJSKI LIJEČNIK

‘Ne uspije li doći do Kijeva, Putin će sigurno koristiti biološko i kemijsko oružje‘

‘Sankcije mu ne znače ništa, može ga rušiti samo ruski narod. Većina nije za rat, većina šuti jer se boje, ali kad-tad moraju puknuti‘

Kijev nakon raketiranja

 Genya SAVILOV/AFP

Jamal Assad, sirijski aktivist i liječnik, gostovao je u "Novom danu" na N1 televiziji i komentirao stanje s ratom u Ukrajini. Izjavio je kako je točna informacija o 40.000 sirijskih plaćenika koji u Ukrajini ratuju na ruskoj strani.

“Mi smo prije sirijske nacionalne koalicije sirijske oporbe imali špekulacije da je ministar obrane Rusije bio u posjetu Bašaru al-Asadu i tamo su dogovorili pomoć ruskim vojnicima, pogotovo 14. i 15. bataljun, koji su pod pokroviteljstvom Vladimira Putina, on ih je opremio i naoružao i sad oni u Siriji čuvaju interes Rusije. Međutim, dogovor je bio da Bašar al-Asad vrati dio duga Putinu”, rekao je Assad.

“Godine 2015. Alep je bio skoro pod našim zapovjedništvom pa se onda Putin umiješao na poziv al-Asada tako da je on pomogao Bašaru al-Asadu da, nažalost, osvoji Alep i sad al-Asad mora vratiti taj dug”, objasnio je.

U Ukrajini se sad, kaže, vide iste slike kakve su svijet obišle iz Sirije. “Vidimo razaranje demokracije, razaranje sloboda, vidimo usred Europe veliki val izbjeglica. Kuće su razorene…”, rekao je.

Komentirao je i Vladimira Putina. “Taj Putin je… Ja ne mogu opisati koliko je zločest, podmukao, ima kompleks manjka vrijednosti, čovjek koji nema emocije. Ide razarati bolnice, škole, rodilišta… Taj čovjek je spreman napraviti sve, samo da ostane na vlasti”, izjavio je Assad.

Uspoređujući situaciju u Ukrajini i Siriji, Assad je rekao da postoje razlike, jer je ukrajinski narod jedinstven, a u Siriji je bilo više frakcija. “Ukrajinski narod se bori za svoju zemlju, u Siriji je bilo drugačije, različita demografija u odnosu na Ukrajinu. Mi vjerujemo da će Ukrajinci pobijediti, opstati, da neće dati svoju zemlju”, izjavio je Assad.

Što se Alepa tiče, to je veliki grad, drugi po veličini u Siriji i strateški je važan za Siriju, jer je blizu turske i jordanske granice. “Da je Alep pao u naše ruke, tad bi Bašar al-Asad bio zaista gotov i na koljenima. Alep je vrlo važan po broju stanovnika, infrastrukturi i po svemu i zato su napadi na njega bili tako žestoki da ga je milom ili silom al-Asad htio osvojiti”, rekao je Assad.

“Opasnost uvijek dolazi iz zraka, kao što je sad u Kijevu. Po meni treba Ukrajini dati zabranu leta iznad Ukrajine. Zato Rusija ima brojke, ruski vojnici su brojni, ali oni nemaju iskustvo boriti se tamo na zemlji. Jedino su jaki u zraku. To da Europska unija ima hrabrosti, a nema hrabrosti, da stavi zabranu leta nad Kijevom ili Ukrajinom, tad bi bila potpuno drugačija situacija”, rekao je Assad za N1.

Istaknuo je da su plaćenici jaki i utrenirani te da su ulične borbe njihova taktika, ali misli da će teško poraziti Ukrajince. Što se tiče navoda o 300 dolara, koliko dobivaju za borbe u Ukrajini, Assad je rekao da je to velik novac, ali da sumnja da toliko dobivaju.

“Mislim da puno manje dobivaju, možda i ništa, čak možda po naredbi Bašara al- Asada moraju ići tamo. To je 14. i 15. bataljun, oni moraju ići tamo, al-Assad mora platiti dug. Zato ruski vojnici nemaju iskustva u ratu, oni su naoružani, ali ovako da se idu boriti po gradovima, to nema šanse”, rekao je Assad.

“Zašto EU nešto ne učini, boji li se Putina? Vidim da je Njemačka sa strane, a Putin je spreman ići daleko. U Siriji je al-Assad po naredbi Putina 143 puta koristio biološko i kemijsko oružje. Ako ne bude mogao doći do Kijeva, sigurno će koristiti biološko i kemijsko oružje, nuklearno sumnjam da će koristiti”, rekao je Assad.

Posljedice tog oružja bile su strašne, dodao je. “To su djeca, stotine mrtvih, gušenje, suze… To je strašno nešto”, izjavio je Assad za N1.

Što se uvođenja sankcija tiče, mišljenja je da one Putinu ne mogu ništa. “Sankcije mu ne znače ništa, jedino ga može rušiti ruski narod. Većina nije za taj rat, većina šuti jer se boje, boje se njegove policije, likvidacije. Zato taj narod šuti, ali kad-tad mora puknuti. Putin je podmukli zločinac i spreman je dobiti taj rat”, zaključio je Assad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2023 22:29