USRED PUSTINJE

Neboderi naopačke, ‘vertikalni Manhattan‘ i projekt od 500 mlrd. €: ‘Bit će najveća ikad!‘

S 12 imenovanih projekata obuhvatit će se područje od oko 16,000 četvornih kilometara

Elanan

 Neom/Ferrari/Profimedia/Neom/ferrari/profimedia

Provincija Tabuk, Saudijska Arabija. Neplodan kutak zemlje, s malo toga što bi ga moglo preporučiti kao destinaciju, ali s beskrajnom sunčevom svjetlošću i obiljem slane vode, piše Daily Mail.

Ipak, Mohammed bin Salman, prijestolonasljednik i de facto vođa regije, vidio je ovaj stjenoviti krajolik i predvidio nešto epsko: niz futurističkih gradova svemirskog doba i luksuznih odmarališta.

Pustinjska ‘utopija‘ nazvana Neom koja obuhvaća područje od oko 16,000 četvornih kilometara i uključuje 12 imenovanih projekata, od industrijskog lučkog grada Oxagona, najveće plutajuće strukture na svijetu, do Sindalaha, odmarališta u obliku morskog konjića za super bogate.

Tu je i The Line, blistavi grad s ogledalima zamišljen kao hermetički zatvoreni zid koji presijeca pustinju. Projekt Neom se ne može optužiti za nedostatak ambicija.

Govori se da je to pokušaj prijestolonasljednika da diverzificira saudijsko gospodarstvo, ojača turizam, smanji ovisnost o fosilnim gorivima i uspostavi regiju kao tehnološko i inovacijsko središte na svjetskoj sceni.

image

Xaynor

Neom/Ferrari/Profimedia/Neom/ferrari/profimedia

Izvješća o troškovima projekta variraju, počevši od 500 milijardi eura do procjena da će koštati više od bilijun eura, ako 12 projekata dosegne završetak.

The Line je Neomov vodeći projekt. Najavljen je 2021. godine, a njegova ambicioznost je privukla naslovnice - i kontroverze.

image

Projekt uključuje i neboder Discovery Tower. Dizajnirao ga je tim arhitekata Zade Hadid, a zamišljeno je da se vine 330 metara uvis

Jlppa/Bestimage/Profimedia/Jlppa/bestimage/profimedia

‘Okomiti Manhattan‘ trebao bi biti dug 170 kilometara, sastavljen od dva paralelna tornja visoka 500 metara u kojima živi devet milijuna stanovnika.

image

Elanan

Neom/Ferrari/Profimedia/Neom/ferrari/profimedia

Svaki od dvostrukih tornjeva imat će zrcalna pročelja i uključivat će stambene i poslovne objekte. Šetnice će povezivati ​​građevine, dok će brzi vlak voziti ispod.

Neće biti ni cesta ni automobila. Planirano je da se dnevne potrepštine nalaze unutar pet minuta hoda za stanare. Volocopteri, bespilotne letjelice za dostavu i roboti-sluge bit će spremni za posluživanje. Dizajneri kažu da će u potpunosti raditi na obnovljivu energiju.

image

Trojena

Neom/Ferrari/Profimedia/Neom/ferrari/profimedia

Kada bude dovršen, bit će to najveća megastruktura na svijetu.

Neki od predloženih detalja privlače pažnju, a u nekim slučajevima uključuju tehnologiju koja još nije razvijena.

Pustinja izgladnjela od kiše bit će opremljena strojevima za stvaranje oblaka kako bi se potaknule oborine.

Postoje planovi za znanstvenike koji na licu mjesta modificiraju gene stanovnika kako bi ih učinili jačima, umjetni mjesec koji će osvjetljavati nebo i planovi da The Line ima najveću stopu restorana s Michelinovim zvjezdicama po stanovniku.

U međuvremenu, dizajn Aquelluma poprilično podsjeća na jazbinu negativaca iz filmova o Jamesu Bondu: prema Neomovoj web stranici, to će biti ‘ultraluksuzni naopako okrenuti neboder‘ potpuno zatvoren u planini, nevidljiv ikome izvana. Njegovi će stanovnici pristupiti svojoj kući s tajnog ulaza preko obale Aqabe, na Crvenom moru.

image

Aquellum

Neom/Ferrari/Profimedia/Neom/ferrari/profimedia

Prema Neomu, kad se jednom uđe u Aquellum, ‘dinamičan bulevar vijuga kroz dvorište, povezujući različite društvene prostore, gostoprimstvo svjetske klase, umjetnost koja ulazi u prostor, događaje, kupovinu i restorane. Prostor s potpisom, nazvan ‘The Generator‘, sadrži jedinstvene istraživačke laboratorije za inovatore i kreativne mislioce, nudeći platformu na kojoj se budućnost ponovno zamišlja.

Stranica Neom dodaje: ‘Višesmjerni unutarnji tranzitni sustav olakšava lak pristup gornjim katovima, prijevoz stanovnika i posjetitelja do njihovih domova i hotela, uspinjući se do krovnih vrtova s ​​prekrasnim pogledom na obalu.‘

Sindalah je umjetni otok u obliku morskog konjica od 840.000 četvornih metara, koji se razvija u odmaralište namijenjeno zajednici nautičara (i ultra-bogatih). Kada bude dovršen, imat će marinu s 86 vezova i jahtaški klub. Predviđa se da će to biti prvi završeni projekt, 2025. godine.

image

Sindalah

Neom/Ferrari/Profimedia/Neom/ferrari/profimedia

Ovo turističko odredište uključivat će prvu veliku destinaciju za skijanje na otvorenom u šest zemalja Vijeća za suradnju u Zaljevu (GCC) i bit će domaćin Zimskih azijskih igara 2029. godine.

Prema Neomu, to će ‘predstaviti sljedeću generaciju luksuznog načina življenja, s ograničenom i ekskluzivnom ponudom stanova, planinskih kuća, vila i ultra-luksuznih vila koje se mogu pohvaliti neusporedivom privatnošću, inspirativnom arhitekturom i besprijekornim stapanjem s prirodom‘.

Preostali projekti su Leyja, prirodni rezervat; Utamo, umjetnički i zabavni centar; Norlana, obalno stambeno područje; Xaynor, klub na plaži; Zardun, eko-turističko mjesto; Epicon, luksuzno turističko naselje i Siranna, šesterokutno luksuzno odmaralište.

image

Trojena

Neom/Ferrari/Profimedia/Neom/ferrari/profimedia

U studiji o potencijalnim problemima biološkog očuvanja za 2024., Science Direct izrazio je zabrinutost da će zrcalna megastruktura The Linea ‘vjerojatno predstavljati znatnu opasnost za migratorne vrste, osobito ptice‘. Reflektirajuće površine identificirane su kao jedan od najčešćih uzroka uginuća ptica svake godine.

Izvješće kaže: ‘Magnituda The Linea može predstavljati novu prijetnju istočnim populacijama oko 2,1 milijardi ptica selica (više od 100 vrsta) koje migriraju iz Europe u Afriku u jesen svake godine, a za koje ovo područje predstavlja usko grlo.

image

Norlana

Neom/Ferrari/Profimedia/Neom/ferrari/profimedia

Borci za zaštitu okoliša također su skeptični, proglašavajući tvrdnje o planiranoj održivosti The Linea ‘greenwashingom‘. Saudijska Arabija je drugi najveći proizvođač nafte u svijetu.

Amnesty International također je izrazio zabrinutost zbog projekta, posebno u vezi s prisilnim raseljavanjem pripadnika regionalnog plemena Hoveitat kako bi se prilagodili razvoju. Oko 20.000 Saudijaca je do sada preseljeno.

image

Siranna

Neom/Ferrari/Profimedia/Neom/ferrari/profimedia

Godine 2023. nevladina organizacija ALQST, koja radi na zaštiti Saudijaca od kršenja ljudskih prava, izvijestila je da su tri člana plemena Hoveitat osuđena na smrt zbog kritiziranja raseljavanja, piše Daily Mail.

The Line - Futuristički grad koji se sastoji od dva paralelna tornja duga 170 kilometara, visoka 500 metara, zajedno s robotskim poslužiteljima koji pomažu stanovnicima i unutarnjim željezničkim sustavom.

Oxagon - industrijska luka, dizajnirana da bude najveća plutajuća građevina na svijetu.

Trojena - planinsko turističko mjesto. Namijenjen za domaćinstvo Zimskih azijskih igara 2029. Sindalah - luksuzno otočko odmaralište u obliku morskog konjića.

Leyja - prirodni rezervat i turističko naselje koje se sastoji od tri luksuzna hotela.

Epicon - obalno turističko naselje koje se sastoji od dva upečatljiva, nazubljena tornja. Jedan će biti visok 225 metara, a jedan će doseći 275 metara.

Siranna - šesterokutni luksuzni hotel u obliku stupa na obali zaljeva Aqaba, dizajniran da se uklopi u susjednu planinu.

Utamo - najavljivan kao impresivan centar umjetnosti i zabave, učahuren unutar planine.

Norlana - obalni gradić, predviđen za 3000 stanovnika, fokusiran na jedrenje.

Aquellum - naopako okrenuti neboder u potpunosti zatvoren unutar planine, dizajniran za stambene i komercijalne svrhe.

Zardun - veliki park divljih životinja i eko-turistički centar, okružen s tri luksuzna hotela.

Xaynor - luksuzni klub na plaži na obali dizajniran da se uklopi u svoje prirodno okruženje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:08