RUSIJA UPOZORAVA ZAPAD

‘Nećemo koristiti nuklearno oružje zbog Ukrajine, ali... Ušli smo u fazu totalnog rata, ne tjerajte nas u kut‘

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov dao je intervju za američku javnu televiziju PBS

Dmitrij Peskov

 Natalia Kolesnikova/AFP

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija ne planira koristiti nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine.

"Nitko ne razmišlja o korištenju... čak ni o ideji korištenja nuklearnog oružja", rekao je Peskov u intervjuu za američku javnu televiziju PBS u ponedjeljak.

"Ne sumnjamo da će svi ciljevi naše posebne vojne operacije u Ukrajini biti postignuti. Ne sumnjamo u to", rekao je Peskov.

"Ali bilo kakav ishod operacije, naravno, nije razlog za korištenje nuklearnog oružja", rekao je.

Na Zapadu je porasla zabrinutost kada je predsjednik Vladimir Putin naredio da se ruske nuklearne snage stave u pripravnost na početku oružanog napada na Ukrajinu i upozorio da će zemlje koje su intervenirale u sukobu morati računati s posljedicama "kakve nikada prije nisu doživjele ."

Peskov je istaknuo da u Rusiji postoji sigurnosni koncept koji vrlo jasno kaže da se, "samo kada je ugroženo postojanje države", može koristiti i koristit će se nuklearno oružje kako bi se uklonila prijetnja.

Osim toga, Peskov je rekao i da je Zapad gurnuo Rusiju u kut. Komentirajući sankcije koje je Zapada uveo Rusiji, Peskov je rekao da se radi o "neprijateljskim uvjetima".

- Ušli smo u fazu totalnog rata. Sjedinjene Države, zapadnoeuropske zemlje, Kanada, Australije...one zapravo vode rat protiv nas u trgovini, gospodarstvu, otimaju našu imovinu, naša sredstva, blokiraju naše financijske odnose, izjavio je Peskov.

- Mi se moramo prilagoditi novog stvarnosti. Morate razumjeti Rusiju. Morate razumjeti Rusiju, ponavljao je glasnogovornik Kremlja.

Osvrnuo se i na tenzije s NATO savezom.

- Nekoliko desetljeća smo govorili Zapadu da se bojimo pomicanja vašeg NATO-a na istok. I mi se bojimo približavanja NATO-a našim granicama sa svojom vojnom infrastrukturom. Molim vas, vodite računa o tome. Nemojte nas tjerati u kut, poručio je Peskov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2022 18:26